Microsoft versnelt komst Windows XP

Microsoft zet er de sokken in bij de productie van Windows XP, de nieuwe versie van zijn besturingssysteem voor personal computers....

Van onze verslaggever

De spoed waarmee Microsoft Windows XP rijp voor productie maakt, heeft computergebruikers verrast. Tienduizenden die 50 gulden betaalden om de vorige testversie te proberen, hebben de verouderde software pas de afgelopen dagen op hun deurmat gevonden. Gedupeerden mogen de nieuwe preview van internet halen, belooft Microsoft.

Het Amerikaanse softwareconcern wil Windows XP koste wat kost op 25 oktober in de winkel hebben, geven zijn topmannen toe - vandaar de scherpe timing. Het nieuwe besturingssysteem moet de omzetten zeker stellen. Microsoft schat dat 180 miljoen pc's geschikt zijn om Windows XP te draaien. Elk uitstel betekent langer wachten op inkomsten.

Vertraging betekent ook meer mogelijkheden voor tegenstanders om de introductie van Windows XP te dwarsbomen. Die tegenstanders begonnen zich de afgelopen week eensgezind te roeren. Zo riep de Democratische senator Ch. Schumer het ministerie van Justitie op tot stappen die de introductie kunnen vertragen.

Schumer vindt dat Microsoft zijn monopoliepositie gebruikt om concurrenten in de berm te drukken. Het softwareconcern stopt tal van nieuwe foefjes in het besturingssysteem, die de aanschaf van aparte software bij derden overbodig maakt. Schumer is in actie gekomen op aandringen van internetprovider America Online, fotoconcern Kodak en computerbedrijf IBM, die zich door Microsoft bedreigd voelen.

Tegelijk met Schumer stapte het Californische bedrijf InterTrust naar de rechter om uitstel van Windows XP te vragen. InterTrust beschuldigt Microsoft van het schenden van patenten. Windows XP is voorzien van technologie die illegaal gebruik ervan moet verhinderen. De door Microsoft gebruikte techniek is van ons product afgekeken, zegt InterTrust.

Een andere bedreiging voor Microsoft vormt een gelegenheidscoalitie van een tiental non-profit organisaties. Zij vinden dat Microsoft de regels voor de bescherming van de privacy van consumenten schendt. Hun bezwaren richten zich tegen de integratie in Windows XP van software waarmee gebruikers zich bij internetbanken en webwinkels kunnen identificeren. Met zijn marktaandeel - zo'n 90 procent - krijgt Microsoft een ongezonde greep op de consument, zo staat in een klacht aan de Federal Trade Commission (FTC) te lezen. Ook de FTC zou de verkoop van Windows XP moeten verhinderen.

Juristen zijn verdeeld over de vraag of de tegenstanders een kans maken. Wel zijn ze misschien in staat Microsoft tot concessies te dwingen, bijvoorbeeld in het antitrust-proces dat nog altijd tegen het softwarebedrijf loopt. Een federaal hof bepaalde onlangs dat het concern de monopoliewetten had overtreden. Het besluit van een lagere rechtbank om Microsoft op te splitsen, werd echter in hoger beroep vernietigd.

Microsoft heeft het federale hof om een formele herziening van het vonnis gevraagd. Die zet zou al 52 dagen tijdwinst voor de softwaremaker opleveren. Het ministerie van Justitie heeft het hof dan ook gevraagd die bezinningsperiode over te slaan en tot uitvoering van het vonnis over te gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden