Microsoft stopt met oneerlijke handelspraktijk

Microsoft, 's werelds grootste producent van computerprogramma's, gaat een eind maken aan oneerlijke en monopolistische handelspraktijken. De oprichter van het concern, Bill Gates, heeft daarover bindende afspraken gemaakt met het Amerikaanse ministerie van Justitie en de Europese Commissie in Brussel....

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

De akkoorden houden in dat Microsoft lopende contracten met de producenten van computers moet wijzigen. Tot afgelopen vrijdag vroeg Microsoft van iedere fabrikant van IBM-klonen voor iedere verscheepte computer een percentage. Of de computer was geprogrammeerd met een Microsoft-produkt (MS-DOS, Windows, Wordperfect, Encarta) of een softwareprodukt van een andere onderneming - Novell Inc of IBM - maakte geen enkel verschil. Microsoft werd dus altijd betaald, zelfs als een computer geen MS-DOS of Windows bevatte.

Microsoft verplichtte computerfabrikanten als Compaq, Dell, en Gateway ook om langlopende contracten te tekenen. De producenten werden verplicht hun produkten met verouderde software te verkopen, terwijl geavanceerdere programmas al voorhanden waren. Deze clausule maakte het voor concurrerende software-fabrikanten bijzonder moeilijk om hun produkten op de markt te brengen. Ook aan deze praktijk is een einde gekomen met de bepaling dat de contracten tussen Microsoft en de computerfabrikanten een loopduur van maximaal een jaar mogen hebben.

Microsoft dwong verder computerfabrikanten royalties te betalen voor een minimum aantal copieën van MS-produkten, zelfs als de computerfabrikant niet in staat was alle computers en bijhehorende software te verkopen.

Met Microsoft concurrerende producenten van computerbesturingsprogramma's reageerden zondag positief op het in de nacht van vrijdag op zaterdag bereikte akkoord. Volgens IBM en Novell Inc is de deal 'goed voor de industrie en goed voor de consumenten in de VS en Europa'. Juridisch directeur David Bradford van Novell, dat onder andere het besturingsprogramma DR-DOS maakt, verklaarde dat het akkoord een duidelijk teken is dat aan het monopolie van Microsoft een einde is gekomen.

Volgens de Amerikaanse minister van Justitie, Janet Reno, was er geen twijfel over mogelijk dat Microsoft de markt niet alleen domineerde, maar ook afsloot voor de concurrentie. 'Het verhaal van Microsoft is een Amerikaans succesverhaal, daar is geen twijfel over mogelijk. Maar om aan de top te blijven staan hanteerde het bedrijf middelen, die in strijd waren met de vrijheid van concurrentie.'

Gates zelf hield zich het afgelopen weekeinde op de achtergrond, maar zijn juridisch adviseur William Neukom benadrukte dat het akkoord geen schuldbekentenis inhoudt. 'We hebben nooit iets verkeerd gedaan, maar wij zijn bereid de zaak te schikken om een punt te zetten achter deze slepende zaak, zodat we ons kunnen concentreren op nieuwe projecten'.

Het ministerie van Justitie in Washington en de Europese Commissie, waar de zaak door Novell was aangekaart, waren van plan Microsoft voor de rechter te dagen. Dat zou hebben betekend dat de leiding van het bedrijf in langdurige processen verwikkeld zou raken. Het feit dat Gates en zijn mededirecteuren zich kunnen concentreren op de presentatie van de opvolger van MS-Dos en Windows - het nieuwe softwareprogramma Chicago - werd door analisten bijzonder positief genoemd.

De financiële wereld verwacht niet dat het aandeel Microsoft onder druk zal komen te staan. 'Microsoft behoudt de dominante positie, want eigenlijk is de strijd tussen de makers van software allang ten gunste van Microsoft beslist. Met het akkoord verdwijnt voor Microsoft een donkere wolk en dat zal de prijs van een Microsoft-aandeel gunstig beinvloeden', aldus een analist van Goldman-Sachs .

Een woordvoerder van de EU verklaarde zondag dat de samenwerking tussen Brussel en het Amerikaanse ministerie als een waarschuwing voor andere grote concerns moet worden opgevat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden