Microsoft stelt Windows 98 uit onder druk VS

Onder druk van de Amerikaanse federale overheid en twintig staten heeft Microsoft de invoering van het nieuwe computerbesturingsprogramma Windows 98 met enkele dagen uitgesteld....

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Op het ministerie van Justitie in Washington zijn marathon-onderhandelingen begonnen, waarin Microsoft en vertegenwoordigers van de overheden trachten een compromis te vinden om de grootste antitrust-zaak in de geschiedenis van de VS te voorkomen.

Het ministerie van Justitie in Washington en de ministers van justitie van twintig staten, waaronder Californië en alle staten aan de oostkust beschuldigen Microsoft van monopolievorming en machtsmisbruik bij de verkoop van Windows 95 en de opvolger Windows 98 aan de makers van computers.

Enkele uren voordat de formele klachten tegen het concern van Bill Gates zouden worden ingediend kwamen geheime onderhandelingen in een stroomversnelling. Gates blijkt al de hele week in de Amerikaanse hoofdstad te zijn voor stiekem overleg met de federale waakhonden van de vrije concurrentie. De onderhandelingen zullen nog enkele dagen in beslag nemen.

Een woordvoerder van Microsoft benadrukte dat het uitstel van de invoering van Windows 98 kort zal zijn en dat het concern ervoor zal zorgen dat computerfabrikanten en consumenten uiterlijk eind juni over het besturingsprogramma kunnen beschikken.

Ook al komt het in Washington niet tot een vergelijk dan zet Microsoft de verkoop van Windows 98 door. Het grote bezwaar van Washington en de 20 staten is dat met Windows 98 de Internetbrowser van Microsoft wordt geinstalleerd, inclusief de programma's voor Web-TV. Aangezien Windows 98 net als Windows 95 automatisch op het scherm van de monitor verschijnt als de computer wordt aangezet vrezen de overheden dat het besturingsprogramma van Microsoft de enige toegangspoort tot het Internet zal vormen.

De overheden willen dat het Microsoft verboden wordt in de contracten met computerfabrikanten een bepaling op te nemen waardoor deze bedrijven worden verplicht Microsoft's Internet Explorer te installeren. Totdat een rechter daar een stokje voor stak was het installeren van deze browser een voorwaarde wilde een computerfabrikant Windows kunnen gebruiken. Daardoor is het praktisch onmogelijk voor pc-fabrikantenom de concurrende browser van Netscape te installeren.

Voor bedrijven die Microsoft willen beconcurreren met computerbesturingsprogramma's (zoals Sun Microsystems dat Java-software heeft ontwikkeld) dreigt de invoering van Windows 98 de genadeklap te worden, althans op de gewone pc-markt. Sun Microsystems heeft daarom een rechter gevraagd de invoering van Windows 98 voor onbepaalde tijd uit te stellen tenzij Java wordt opgenomen in Windows 98.

Volgens Microsoft is de bemoeienis van de overheden onaanvaardbaar, omdat op deze wijze de technologische ontwikkeling wordt tegengehouden. Gates beargumenteert dat hij in alle openheid overeenkomsten sluit met computermakers die op hun beurt in vrijheid gekozen hebben voor Microsoft. Het ministerie van Justitie bestrijdt dit met het argument dat Microsoft pas onder druk van de rechter toestond dat computermakers op Windows 95 andere Internet-browsers mochten installeren dan Microsofts Internet Explorer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden