NieuwsSocial media

‘Microsoft pauzeert onderhandelingen over TikTok’

Microsoft heeft de onderhandelingen over de aankoop van de Amerikaanse activiteiten van socialemedia-app TikTok opgeschort, nadat president Donald Trump vrijdag had aangekondigd de app te willen verbieden en zich tegenstander van de overnamedeal toonde. Dat schrijft The Wall Street Journal.

De Amerikaanse president Donald Trump vrijdagavond na terugkeer uit Florida. Onderweg zei hij tegen verslaggevers dat hij zaterdag een verbod op de populaire app TikTok uitvaardigt. Beeld EPA
De Amerikaanse president Donald Trump vrijdagavond na terugkeer uit Florida. Onderweg zei hij tegen verslaggevers dat hij zaterdag een verbod op de populaire app TikTok uitvaardigt.Beeld EPA

Volgens de krant waren de onderhandelingen tussen Microsoft en ByteDance, de Chinese internetgigant die TikTok bezit, in een vergevorderd stadium. Beide partijen zouden verrast zijn door de uitspraken van de president over een verbod.

Trump vreest dat ByteDance via de populaire app informatie over Amerikaanse burgers doorspeelt aan de Chinese overheid. Zelf heeft het bedrijf dat ontkend. Tegen verslaggevers zei Trump dat hij TikTok op korte termijn wil verbieden middels een presidentieel bevel of een economische noodwet. Eerder meldde persbureau Bloomberg aan de hand van ingewijden dat Trump via een order ByteDance juist wilde dwingen zijn Amerikaanse activiteiten te verkopen.

De overnamedeal zou niet definitief van tafel zijn, schrijft The Wall Street Journal. Zowel Microsoft als TikTok probeert volgens de krant meer informatie van het Witte Huis te krijgen over de vervolgstappen rond de app. Verschillende Amerikaanse media meldden dat ByteDance bereid is het volledige Amerikaanse deel van het bedrijf te verkopen om een verbod op TikTok af te wenden.

Decreet

Trump zei vrijdag tegen journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One: ‘Wat TikTok betreft, we gaan ze verbieden in de Verenigde Staten.’ Trump zei dat hij voor het verbod gebruik kan maken van een bijzondere economische noodmaatregel of een uitvoerend decreet. ‘Ik heb die bevoegdheid’.

De Amerikaanse overheid doet al een tijd onderzoek naar TikTok, waarop gebruikers korte filmpjes kunnen plaatsen. De Verenigde Staten zien dat als een gevaar voor de nationale veiligheid omdat ByteDance zo veel informatie over Amerikaanse burgers vergaart. Die informatie wordt volgens de Amerikanen mogelijk doorgespeeld aan de Chinese overheid.

Ook in Europa is ongerustheid over de privacy bij TikTok. De Autoriteit Persoonsgegevens AP kondigde in mei aan een onderzoek te beginnen. Volgens de Nederlandse wet mag een bedrijf geen gegevens bewaren van kinderen jonger dan zestien, tenzij met toestemming van de ouders. In navolging van de AP startte ook de Europese toezichthouder een onderzoek. Als die concludeert dat TikTok zich niet aan de regels heeft gehouden, kan een boete worden opgelegd van 4 procent van de omzet. Afgelopen week zag al een particuliere claim-stichting zijn kansen om een massaclaim tegen TikTok te beginnen.

Voor Microsoft zou het overnemen van de razend populaire video-app TikTok uiterst belangrijk zijn. Het bedrijf is tot nu toe maar matig actief op gebied van sociale media. Het heeft alleen LinkedIn, een site waar professionals gegevens op uitwisselen. Toegang tot een bredere en vooral jongere doelgroep zou uiterst welkom zijn. Tot nu toe lijken de operaties van president Trump in het voordeel van Microsoft te kunnen uitpakken. Eigenaar ByteDance wordt haast gedwongen de Amerikaanse activiteiten van de hand te doen, en kan daardoor geen hoge prijs vragen.

LEES OOK:

Aan het front van de techoorlog: het Chinese streven naar technologische dominantie

China steekt komende jaren weer een biljoen euro (12 nullen) in technologische ontwikkeling. Het land wil zo snel mogelijk minder afhankelijk worden van de VS, die meer dan honderd Chinese bedrijven op een zwarte lijst hebben gezet. ‘Uiteindelijk schieten de Amerikanen zichzelf in de voet.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden