Microsoft-oprichter Allen vindt wrak beroemd Japans slagschip

Een van de oprichters van Microsoft, Paul Allen, zegt het wrak te hebben gevonden van een beroemd Japans slagschip uit de Tweede Wereldoorlog. De Musashi werd 71 jaar geleden door de Amerikaanse marine tot zinken gebracht voor de Filipijnse kust. Zo'n 1.200 bemanningsleden kwamen om.

Redactie
Een klep van het wrak. Volgens Allen is Japans grootste oorlogsschip ooit nu gevonden. Beeld afp
Een klep van het wrak. Volgens Allen is Japans grootste oorlogsschip ooit nu gevonden.Beeld afp

Filantroop Allen, een Microsoft-man van het eerste uur, zocht de afgelopen acht jaar met een team in zijn vrije tijd naar het wrak van de 73 duizend ton zware Musashi. De Musashi en het zusterschip Yamato behoorden tot de grootste slagschepen die ooit zijn gebouwd. Het was het laatste oorlogsschip dat door Japan werd gebouwd in de Tweede Wereldoorlog. Allen en zijn onderzoekers vonden het wrak zondag, maar maakten de vondst pas vandaag bekend op Twitter.

De vondst valt samen met de 70-jarige viering van het einde van de oorlog in Azië. De Musashi werd op 24 oktober 1944 verslagen door de Amerikaanse marine in de aanloop naar de slag om Leyte. Het schip zonk na onafgebroken luchtaanvallen. De helft van de 2.400 bemanningsleden eindigde in een zeemansgraf. In een verklaring zegt Allen dat foto's die zijn gemaakt van het wrak, op een kilometer diepte, inderdaad bevestigen dat het gaat om de Musashi. Ondanks de talloze ooggetuigen, was de exacte plek waar het slagschip zonk niet bekend.

De 263 meter lange Musashi in 1944 ergens op zee. Beeld AFP
De 263 meter lange Musashi in 1944 ergens op zee.Beeld AFP

Foto's

Een onderwatervaartuig, dat bediend werd vanaf Allens superjacht M/Y Octopus, maakte onder andere foto's van een van de twee 15 ton zware ankers. Ook het katapult-systeem, gebruikt voor het lanceren van de gevechtsvliegtuigen aan boord, werd in beeld gebracht. Japanse deskundigen willen snel de foto's bestuderen om te kijken of het echt om de Musashi gaat.

Volgens Kazushige Todaka, directeur van een museum over de Yamato, zegt dat de details van het wrak erop wijzen dat het inderdaad gaat om de Musashi. Dit oorlogsschip was het enige slagschip dat in het gebied zonk. 'Gezien de locatie, moet het de Musashi zijn', aldus Todaka. De Musashi werd in 1942 te water gelaten en was bewapend met negen zware kanonnen. Het slagschip was iets minder zwaar dan Amerika's huidige vliegdekschepen.

Allen is naar eigen zeggen al vanaf zijn jeugd gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Zijn vader diende in de landmacht. Hij zegt 'vereerd' te zijn dat hij een rol heeft gespeeld bij het vinden van het wrak.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden