Microsoft krijgt stroom klachten over Windows 95

Oude virussen hebben duizenden Amerikaanse computerbezitters in de problemen gebracht bij de installatie van het nieuwe besturingsprogramma Windows 95. De hulpdienst van Microsoft in Redmond, Washington, wordt overspoeld met naar schatting twintigduizend klachten per dag van klanten, die Windows 95 niet op de harde schijf van hun computer geplaatst kunnen...

OSCAR GARSCHAGEN

Van onze correspondent

Oscar Garschagen

WASHINGTON

Eén van de oorzaken van deze moeilijkheden zijn van virussen met namen als 'Ripper', 'Stoned' en 'V-sign', die verhinderen dat Windows 95 van de CD-Rom-speler overgebracht kan worden naar de harde schijf, het geheugen van de computer. Onervarenheid met computers en installatieprogramma's is een tweede reden dat klanten op grote schaal Microsoft om hulp vragen.

Ter voorkoming van een PR-ramp heeft Microsoft het probleem met de virussen zelf bekend gemaakt. Volgens het bedrijf gaat het niet om een virus in Windows 95 zelf, maar om oude virussen, die zijn achtergebleven in de geheugens van de computers van klagende klanten. Microsoft wilde niet in de fout vervallen van chip-fabrikant Intel, die eerder dit jaar een fout in de Pentium-chip eerst ontkende en vervolgens bagatelliseerde.

In een snelle actie heeft Microsoft aan alle klanten, die moeilijkheden met de installatie ondervinden een nieuwe kopie van Windows 95 aangeboden. Ook is er een speciale hulpdienst ingesteld voor problemen met oude virussen. Microsoft, dat nog niet weet hoe omvangrijk het probleem met oude virussen is, schat dat minder dan 5 procent van de klanten die klagen, geplaagd worden door achtergebleven virussen. Dat is echter toch een groot aantal mensen, want in de eerst week na de publikatie van Windows 95 hebben meer dan een miljoen Amerikanen het programma van 100 dollar aangeschaft.

Het nieuws over de virussen dat voor het eerst bekend werd gemaakt op Internet heeft nog niet geleid tot een stagnatie in de verkoop. Aangespoord door kortingen op Windows 95 en computers, vaak met een gratis monitor en kleurenprinter, schakelen tienduizenden Amerikanen over op het nieuwe besturingsprogramma. Naast klachten oogst het programma ook lof van nieuwe gebruikers en de vakpers.

De eerste reacties op Microsoft Network (MSN), de nieuwe computerdienst van Microsoft, zijn ronduit negatief. Het nieuwe netwerk, dat toegang biedt tot Internet, is langzaam en kan qua aanbod aan diensten (nieuws, weer, week- en maandbladen, kranten, beursberichten, reizen, spelletjes) de vergelijking met Compuserve en America Online nog lang niet doorstaan. De meest gehoorde klacht is dat Microsoft MSN wel heeft gelanceerd, maar dat deze dienst nog niet klaar is voor gebruik door het bedrijven en particulieren. MSN komt pas later deze maand beschikbaar in Nederland.

Microsoft heeft intussen boos gereageerd op de illegale verkoop van Windows 95 in China, waar het programma pas later op de markt wordt gebracht. In Peking en Sjanghai hebben piraten de afgelopen weken al duizenden illegale versies verkocht. Microsoft wil dat het Amerikaanse minister van Handel actie onderneemt om de Chinese autoriteiten tot ingrijpen te manen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden