Microsoft en Sun wijzen beleggers weg naar boven

Aartsrivalen Microsoft en Sun Microsystems sloegen onbedoeld de handen ineen door beleggers te verrassen met solide winstcijfers. Zowel de softwaregigant als de fabrikant van netwerkcomputers kwamen met resultaten die donderdag op de Amerikaanse beurzen een opperbeste stemming veroorzaakten....

Van onze verslaggever

Het aandeel Microsoft, onderdeel van nagenoeg alle belangrijke indices, steeg met liefst 19,6 procent nadat het bedrijf uit Redmond (Washington) rapporteerde dat het de afgelopen drie maanden een winst heeft geboekt van 2,58 miljard dollar (6,7 miljard gulden), een stijging met 23 procent ten opzichte van vorig jaar.

Microsoft is vooral opgetogen over de verkopen van zijn jongste besturingssysteem, Windows 2000. De kwartaalomzet steeg tot 5,8 miljard dollar (15 miljard gulden). De resultaten liggen ruimschoots boven de verwachtingen van analisten, die voorzichtig waren geworden nadat onder meer chipmaker Intel en computerfabrikant Dell waarschuwden voor lagere pc-verkopen.

Het aandeel Microsoft is intussen de grens van 60 dollar weer gepasseerd, waarmee het niet langer het slechtst presterende fonds van de Dow Jones is. Tot woensdag stond Microsoft op een verlies van 56 procent ten opzichte van begin januari. Donderdag was dat nog 'slechts' 47 procent.

Sun, vooraanstaand fabrikant van software en netwerkcomputers, boekte in het eerste kwartaal van het lopende boekjaar een nettowinst voor bijzondere posten van 510 miljoen dollar, ruim meer dan de 276 miljoen dollar in dezelfde periode van het vorige boekjaar. De omzet nam liefst 60 procent toe tot 5,05 miljard dollar (13,1 miljard gulden).

Mede dankzij deze cijfers stond de Nasdaq reeds na een uur handelen op 5 procent winst. Bij sluiting was de stijging zelfs opgelopen tot 247 punten ofwel 7,8 procent, met als slotstand 3418,7 punten. De Dow Jones bereikte een winst van 168 punten (1,7 procent), waardoor de grens van tienduizend punten weer even uit zicht is; de Dow sloot op 10.143 punten.

Ook Alan Greenspan, de bejaarde doch oppermachtige voorzitter van de Fed (het Amerikaanse stelsel van centrale banken), gaf beleggers nieuwe moed. De bankier, eindverantwoordelijk voor de rentetarieven in de VS, meldde tijdens een lezing dat hij de olieprijzen scherp in de gaten zal houden. Maar tot dusver hebben de stijgende energieprijzen de inflatie nog niet wezenlijk beïnvloed, zo constateerde Greenspan.

Het Amerikaanse handelstekort is intussen geslonken tot 29,4 miljard dollar in augustus, zo bleek donderdag uit cijfers van het ministerie van Handel. Dat is het laagste peil in zes maanden, dankzij de export die tot recordhoogte steeg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden