Microsoft blijft bonken op de deur van Yahoo

Softwareconcern wil via omweg zoekmachine van Yahoo bemachtigen...

Van onze verslaggever Bard van de Weijer

Amsterdam Microsoft heeft de jacht op internetconcern Yahoo heropend. Het Amerikaanse softwarebedrijf heeft de afgelopen dagen andere mediabedrijven benaderd voor een gezamenlijk bod op Yahoo, meldde The Wall Street Journal woensdag.

Microsoft heeft onder meer gesproken met Time Warner en News Corp (eigenaar van The Wall Street Journal). Een eerdere poging van Microsoft om Yahoo over te nemen, liep op niets uit.

Yahoo liet deze week weten dat het twijfelt of Microsoft ooit de bedoeling heeft gehad het internetbedrijf over te nemen. In een rapport dat is geschreven voor investeerders, stelt Yahoo dat Microsoft terughoudend en in sommige gevallen inconsistent reageerde op tegenvoorstellen van Yahoo. Ook was het softwareconcern onduidelijk over de prijs die het bereid was te betalen.

De leiding van Yahoo ligt onder vuur vanwege de weigering het bod van Microsoft te accepteren. Dat trok zijn voorstel om 33 dollar per aandeel neer te tellen voor Yahoo op 3 mei in. Het internetbedrijf vroeg aanvankelijk 37 dollar, maar zegt bereidheid te hebben getoond om te zakken tot 33 à 34 dollar. Op de dag dat de overname werd afgeblazen, sloot Yahoo op ruim 24 dollar.

Belangrijke investeerders eisten daarop het vertrek van de raad van bestuur van Yahoo. Op 1 augustus wordt een aandeelhoudersvergadering gehouden, waarbij zal worden gepoogd de leiding van Yahoo weg te sturen. De activistische belegger Carl Icahn zou door Microsoft worden gesteund in zijn pogingen de leiding van Yahoo af te zetten.

Yahoo probeert zich met het rapport te verweren tegen de beschuldiging dat de leiding de onderhandelingen niet goed heeft gevoerd.

De kans lijkt overigens klein dat Microsofts tweede poging zal slagen, meldt The Wall Street Journal. De afspraak die Microsoft-topman Steve Ballmer twee weken geleden maakte met Yahoo-voorzitter Roy Bostock, werd kort van tevoren afgeblazen.

Dat leidde bij Yahoo tot de conclusie dat de concurrent er niet in is geslaagd medestanders te vinden voor het overnameplan.

Microsoft is inmiddels niet meer geïnteresseerd in de volledige boedel van Yahoo, maar wil alleen de zoekactiviteiten kopen. Daarmee wil het softwareconcern de concurrentie aangaan met Google.

De Amerikaanse kartelpolitie is een onderzoek begonnen naar de advertentiedeal die Yahoo heeft gesloten met Google. Daags na het mislukken van de overname kondigde Yahoo aan dat het advertenties van Google op zijn pagina’s gaat plaatsen. Omdat geen sprake is van een fusie, hoeven Google en Yahoo zich overigens niets aan te trekken van een eventueel negatief oordeel over de deal.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden