Michiel van Erp gaat toneelversie van roman Het Hout regisseren

De succesvolle roman Het Hout van Jeroen Brouwers uit 2014 wordt komend seizoen in het theater uitgebracht door Internationaal Theater Amsterdam (voorheen Toneelgroep Amsterdam). De regie is in handen van documentairemaker Michiel van Erp, bewerker van de roman is Jibbe Willems.

Hein Janssen
Michiel van Erp. Beeld ANP
Michiel van Erp.Beeld ANP

Het Hout gaat over misstanden en misbruik in een Zuid-Limburgs klooster in de jaren vijftig en werd zowel in België als in Nederland een bestseller. Naast een theaterbewerking zijn er ook plannen voor een verfilming van het boek. De rechten daarvoor zijn in bezit van de Vlaamse acteur Wim Opbrouck. De première bij ITA is op 4 november. De hoofdrollen worden gespeeld door Aus Greidanus jr. en Maria Kraakman.

Deze productie is het debuut van Michiel van Erp bij het hoofdstedelijke theatergezelschap. Van Erp, vooral bekend als documentairemaker, maakte ook de dramaserie Ramses en heeft net de film Niemand in de stad naar de roman van Philip Huff afgerond. In het theater regisseerde hij producties van Mugmetdegoudentand en de toneelstukken De Caracal en After Party. Het verzoek om een productie voor ITA te maken, kwam twee jaar geleden van Ivo van Hove, die meerdere filmmakers voor zijn gezelschap vroeg, waaronder Nanouk Leopold.

Van Erp: ‘Het is natuurlijk een grote stap naar de grote zaal, maar ik ga straks net zo onbevangen het repetitielokaal in als toen ik destijds voor het eerst op de set van Ramses stond. Toen Ivo mij vroeg, had ik Het Hout net gelezen en ik zag ineens die theaterbewerking voor me. Thema’s als machtsmisbruik, het verzwijgen, het elkaar beschermen in allerlei organisaties, zijn nog steeds aan de orde en in dat actuele kader plaatsen wij deze voorstelling.’

De Vlaamse verfilming van Het Hout zal nog even op zich laten wachten. Wim Opbrouck is op dit moment bezig met het schrijven van het scenario en hoopt later dit jaar een productiesubsidie te krijgen. ‘Toen ik Het Hout las, wist ik meteen dat daar een film van moest komen. Dit onderwerp is zo belangrijk, ik wil daar als een pitbull mijn tanden inzetten. Ik ben bij Jeroen Brouwers op bezoek geweest en heb gelukkig de rechten verkregen. Misbruik, niet alleen in de katholieke kerk, is een onderwerp dat ook nu weer ontzettend aan de orde is. Fictie kan doen wat justitie helaas niet kan doen, omdat veel gevallen intussen verjaard zijn.’

Opbrouck ziet een film voor zich als een mix van In de naam van de roos en Dead poets society met daaronder een Hitchcockiaanse spanning. Hij hoopt het filmproject over twee jaar te kunnen realiseren. Behalve schrijver van het scenario is Opbrouck co-producent en co-regisseur; daarnaast hoopt hij zelf een van de rollen te kunnen spelen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden