Michiel Stroink

Onderhoudende soap over een beroepspokeraar in benarde omstandigheden.

EDITH KOENDERS

Michiel Stroink: Tilt

***

Meulenhoff; 207 pagina's; euro 15,-.

Zijn debuut Of ik gek ben speelde zich af in een tbs-kliniek en voor zijn tweede roman Tilt heeft Michiel Stroink (1981) een ziekenhuis als decor gekozen. Een minimaatschappij als weerspiegeling van de grote wereld vol intriges, machtspelletjes en menselijk leed.

Stroink heeft een soap geschreven waarin hij alle registers opentrekt. Hij deinst er niet voor terug om een experiment uit te voeren en morrelt met plezier aan de moraal. Zijn observaties zijn wellicht niet heel origineel, maar wel aanstekelijk verwoord.

Het verhaal heeft vijf gemankeerde hoofdrolspelers. De aan drank en drugs verslaafde Max, een 30-jarige beroepspokeraar, wordt binnengebracht met acuut nierfalen. Hij heeft zichzelf naar de knoppen geholpen en daarmee elk recht op een levertransplantatie verspeeld.

Verpleegster Dolores wil hem redden en schakelt de in een midlifecrisis verkerende ziekenhuisjurist Jacob in om de arrogante chirurg Barros tot een operatie te dwingen.

De hulp van radiologe Eva is hierbij onmisbaar, zij leeft namelijk een surrogaatleven als ze 's avonds alle opnamen van de beveiligingscamera's bekijkt. Zij kent alle geheimen van het 'blindedarmmuseum', en die zijn niet mis.

Zo pakt Stroink actuele thema's bij de kop. Hij houdt de vaart er lekker in, zoals dat hoort bij een soap, al bezondigt hij zich ook iets te vaak aan de clichés van het genre.

Toch blijft de driftig met mensenlevens pokerende Max onderhoudend; Tilt toont aan dat het leven net een potje poker is. Het gaat om de juiste spelers en de juiste kaarten, je kunt goed of slecht spelen, maar de grilligheid van het lot heeft niemand in de hand.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden