Het Eeuwige levenMichiel Eikenaar (1976-2019)

Michiel Eikenaar (1976-2019): grote black-metalzanger die vriendelijke reus bleef

Alles was groot aan hem: zijn lijf, zijn enthousiasme voor het leraarsvak, ­en zijn faam als zanger. Tot, zoals hij het noemde, het Niets hem te pakken kreeg.

Peter de Waard

‘Ogen dicht, volume op standje ongezond. Dan ontwaar je schoonheid in de ­stomende ritmes, de snijdende­ ­gitaren en bulderende stem van ­Eikenaar’, aldus recensent Robert van Gijssel van de Volkskrant over black-metalgroep Nihill.

In december 2017 werd bij zanger Michiel Eikenaar lymfeklierkanker vastgesteld. Het werd een lichamelijke en geestelijke worsteling, ook omdat hij zijn twee kinderen van 1,5 en 4 jaar zou moeten achterlaten. ‘De dood: ik zing er al mijn hele leven over, maar als je hem van dichtbij in de ogen kijkt, is het toch even wat anders’, stelde hij vast.

De bedoeling was dat hij het jaarlijkse Roadburn-muziekfestival nog zou meemaken, dat van 11 tot 14 april in Tilburg plaatsvond – ‘desnoods liggend op een bed’. Maar de vriendelijke reus, zoals zijn vrienden, fans en leerlingen van zijn school hem omschrijven, overleed 12 april. Hij werd 42 jaar.

Eikenaar was een mondiale grootheid in de black metal, zo zegt zijn muzikale vriend Vincent Koreman, met wie hij in 2006 de band Nihill oprichtte. Hij werd op de toonaangevende Amerikaanse muzieksite Pitchfork omschreven als een van ‘de ­beste vocalisten ter wereld’. Vooral met de cd Verdonkermaan in 2012 vestigde de band zijn naam. ‘Black metal is een kleine niche. Dat we daar zoveel succes mee hadden, was zeker te danken aan de tekstuele bijdragen van Michiel. Hij was een connaisseur van filosofie en had grote interesse voor satanische literatuur’, aldus Koreman.

Toen het vierde album, Verderf, verscheen, interviewde NRC hem op het kerkhof. ‘Hier hebben de maden het voor het zeggen. Kijk maar om je heen. Verderf: dat is het allesverzwelgende Niets waarin we allemaal verdwijnen’, vertelde Eikenaar.

Michiel Eikenaar werd geboren in de enclave Baarle-Nassau, vlak bij Tilburg, in een gezin met een oudere broer. Zijn vader, Ton Eikenaar, herinnert zich dat Michiel als tiener al creatief was en geïnteresseerd in de extreme stroming van de hardcorepunk en black metal. In 2000 zong hij in de band Reflected Shock. Korevaar: ‘Ik produceerde een van hun platen. En zo kwamen we elkaar tegen. In 2006 hebben we Nihill opgericht. En daarmee zijn we een trilogie van albums gaan maken: Krach, Grond en Verdonkermaan.’ Vooral die laatste plaat vond veel weerklank en sprak zelfs de hipsterscene aan.

Nihill was de rode draad in zijn muzikale bestaan. Eikenaar was een geweldig performer, die zijn luisteraars wilde meetrekken in wat hij ‘het zwarte teer’ noemde. Behalve in Nihill zong Michiel ook in Dode­cahedron. Koreman: ‘Die band speelde vooral technisch gecompliceerde nummers. Bij Nihill ging het meer om het gevoel en de sfeer. Michiel had een heel herkenbare stem, die de emoties op geloofwaardige wijze overbracht.’ Met zijn dood houdt Nihill op te bestaan. Het vijfde album, Seven Trumpets of Doom, waarvan de opnamen al ver gevorderd waren, zal niet worden uitgebracht.

Iedereen kende hem in Tilburg van zijn zwarte baard, muts en onuitputtelijke verzameling band­shirts. Behalve muzikant was hij ook een geliefd docent kunstzinnige vorming aan de Katholieke Scholengemeenschap Etten-Leur.

‘Zijn enthousiasme over het werken met zijn leerlingen was een mooi contrast met die grote, stoere vent die zo blij werd van werken met pubers. Binnen de muziek was hij groots en meeslepend, maar hij kon ook genieten van thuis zijn’, zegt zijn partner, Femme van den Berg. Zelf was ze geen groot fan van black metal. ‘Maar ik ging graag naar Michiels optredens. En het ritme wist mij ­altijd te pakken.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden