Nieuws Boek Michelle Obama

Michelle Obama in haar boek: ‘Ik ben niet van plan me ooit verkiesbaar te stellen’

In 24 talen verschijnt vandaag het boek van de voormalige First Lady Michelle Obama. Ze schrijft openhartig over haar leven in het Witte Huis en rekent af met de opvolger van haar man.

Michelle Obama en journalist Hoda Kotb met haar dochter Haley Joy. Beeld NBCU Photo Bank via Getty Images

Veel Democraten hopen stiekem nog op een nieuwe president Obama, maar daarop hoeft de wereld niet te rekenen. ‘Ik zal het hier meteen duidelijk zeggen: ik ben niet van plan me ooit verkiesbaar te stellen. Ik ben nooit een liefhebber van de politiek geweest en de ervaring die ik de afgelopen tien jaar heb opgedaan heeft mijn mening bepaald niet veranderd’, schrijft Michelle Obama in haar memoires, Becoming (‘Mijn Verhaal’ luidt de Nederlandse titel), die vandaag verschijnen.

Michelle Obama: ‘Mijn Verhaal’
480 pagina’s, Uitgeverij Hollands Diep

Twee jaar na het vertrek van de Obama’s uit het Witte Huis is ze nog steeds een ster. In liefst 24 talen wordt het boek van Michelle Obama vandaag uitgebracht, een record voor een voormalige First Lady. Ook het bedrag dat de Obama’s voor hun herinneringen krijgen is ongekend. 57 miljoen euro telde hun uitgever neer voor de rechten op de twee boeken – dat van Barack Obama moet nog verschijnen. Dat is ruim 20 miljoen meer dan het voorschot dat Bill en en Hillary Clinton destijds voor hun memoires kregen. 

Ook Michelle Obama’s promotietour overtreft alles. Op de Zwitserse doorverkoopsite Viagogo werd zelfs een ticket voor het optreden van Obama in Londen voor 80 duizend euro aangeboden.

Ongetwijfeld speelt daarbij de heimwee mee die de Obama’s bij veel mensen oproepen nu het Witte Huis een andere bewoner heeft. Michelle Obama zelf maakt in haar boek geen geheim van haar diepe afkeer van de onroerendgoedmagnaat die haar man opvolgde. Ze verwijt Trump dat hij hun veiligheid in gevaar bracht door de birther-theorie rond te bazuinen: het gerucht dat Obama eigenlijk in het buitenland geboren was en dus geen recht had om president te zijn.

‘Wat als een labiel iemand zijn geweer laadde en naar Washington reed?’ schrijft ze. ‘Donald Trump, met zijn luide en roekeloze insinuaties, zette de veiligheid van mijn gezin op het spel. En dat vergeef ik hem nooit.’

Andere ontboezemingen

Michelle Obama vertelt openhartig over de moeite die Barack Obama en zij hadden om kinderen te krijgen. Na een miskraam besluiten ze hun toevlucht te nemen tot een ivf-behandeling. Hun twee dochters Malia en Sasha werden langs die weg verwekt.

Ze verbloemt ook niet dat de twee huwelijksproblemen kregen toen Barack Obama helemaal opging in zijn politieke carrière. Uiteindelijk kwamen ze die door relatietherapie te boven.

Aanvankelijk had ze weinig fiducie in de kansen van Barack Obama om president te worden, geeft ze toe. ‘Ik dacht niet echt dat hij zou kunnen winnen. Barack was per slot van rekening een zwarte man in Amerika.’

‘Vrouwenhater’ Trump

Ook de video-opname waarin Trump ooit opschepte dat hij als beroemdheid vrouwen onbestraft kan betasten, vervult haar met woede. ‘Iedere vrouw die ik ken, herkende het’, schrijft ze. ‘Het was precies dat waarvan zovelen van ons hoopten dat onze kinderen het nooit zouden hoeven meemaken, maar waar ze waarschijnlijk toch mee te maken zullen krijgen. Overheersing, of zelfs maar de dreiging daarvan, is een vorm van ontmenselijking. Het is de naarste soort macht.’

Op de verkiezingsavond in november 2016, toen het erop begon te lijken dat Trump zou winnen van Hillary Clinton, ging ze naar bed. ‘Ik begreep wat er aan het gebeuren was, maar ik was er niet klaar voor het ook onder ogen te zien. Ik wilde er, zo lang als het kon, niets van weten.’ Twee jaar later vraagt ze zich nog steeds af hoe het heeft kunnen gebeuren. ‘Ik zal me er altijd over blijven verwonderen wat zoveel mensen, met name vrouwen, ertoe heeft gebracht om een buitengewoon goed gekwalificeerde vrouwelijke kandidaat af te wijzen en in plaats daarvan een vrouwenhater te kiezen als president.’

Zoals gebruikelijk sloeg president Trump meteen terug na het horen van Michelle Obama’s kritiek. ‘Ik begrijp dat ze een boek heeft geschreven. Ze heeft een hoop geld gekregen om een boek te schrijven’, schamperde hij. ‘En ze staan er dan altijd op dat je iets controversieels zegt. Nou, dan krijg je van mij ook iets controversieels terug. Ik zal Barack Obama nooit vergeven wat hij onze strijdkrachten heeft aangedaan. Door onvoldoende geld te geven, heeft hij ze kapot gemaakt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden