Update

Michelle Martin van gevangenis naar klooster

Michelle Martin, ex-echtgenote van de Belgische kindermoordenaar Marc Dutroux, is dinsdagavond van de gevangenis van het Belgische Berkendael naar het klooster in Malonne gebracht. Het Hof van Cassatie, het hoogste Belgische rechtscollege, wees dinsdag het hoger beroep tegen de vrijlating af.

Michelle Martin, gezeten achter de passagiersstoel, verlaat de gevangenis. Beeld reuters
Michelle Martin, gezeten achter de passagiersstoel, verlaat de gevangenis.Beeld reuters

Een van de voorwaarden voor haar vrijlating is dat ze in het klooster gaat wonen. Ook mag de ex van Dutroux niet in de provincies Luik en Limburg komen, omdat daar nabestaanden van de slachtoffers wonen.

Ze vertrok uit de gevangenis in een politievoertuig. Bij het klooster was ook politie aanwezig en waren veiligheidshekken geplaatst om publiek en pers op een afstand te houden.

Een maand geleden oordeelde deze rechtbank dat Martin vervroegd vrij kan komen. Zowel Justitie als de ouders van enkele slachtoffers gingen tegen dit oordeel in beroep.

Storm van kritiek
De vervroegde vrijlating van Michelle Martin heeft een storm van kritiek losgemaakt in België, maar de zusters bleven achter hun beslissing staan. Er waren meerdere demonstraties rond het klooster. Ook de kosten van de politiebewaking zijn een gevoelig punt voor veel Belgen.

Zo'n veertig politieagenten gaan het klooster in Namen dag en nacht bewaken. De kosten hiervoor bedragen zo'n vijfduizend euro per dag.

Michelle Martin tijdens haar proces in Arlon in 2004. Beeld REUTERS
Michelle Martin tijdens haar proces in Arlon in 2004.Beeld REUTERS
Journalisten wachten buiten het klooster. Beeld epa
Journalisten wachten buiten het klooster.Beeld epa

Mogelijk leidt de komst van Martin ook tot onlusten. Via sociale media is al opgeroepen tot een protest op aanstaande zaterdag. De lokale politie heeft versterking gekregen van federale agenten.

Martin, die al sinds 1996 vastzit, werd in 2004 veroordeeld tot dertig jaar cel voor medeplichtigheid aan de misdaden van Dutroux. Inmiddels heeft ze meer dan de helft van haar straf uitgezeten en in België kunnen veroordeelden vervroegd vrijkomen als zij een derde van hun straf hebben uitgezeten.

Dutroux zelf zit een levenslange celstraf uit voor de ontvoering en verkrachting van zes meisjes en de moord op An Marchal en Eefje Lambrecks.

Iedereen gelijk
Het besluit van het hoogste rechtscollege bewijst dat de wet voor iedereen gelijk is. Dat zei de advocaat van Michelle Martin na afloop van het uitspreken van het vonnis. 'We leven in een rechtsstaat en de regels gelden voor iedereen.'Wanneer precies zijn cliënt vrijkomt, kon de raadsheer niet zeggen. 'Alleen is er nu niets dat haar vrijlating in de weg staat.'

Protest tegen de komst van Martin. Beeld reuters
Protest tegen de komst van Martin.Beeld reuters
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden