Michelle en Barack Obama krijgen 65 miljoen dollar voor hun memoires

65 miljoen dollar. Dat was het uiteindelijke bod waarmee uitgever Penguin Random House afgelopen dinsdag de rechten verwierf van de memoires van Barack en Michelle Obama. 32,5 miljoen per boek dus, het hoogste bedrag dat ooit voor een boek is neergeteld.

Het afscheid van president Obama in Chicago.Beeld afp

Terugverdienen zal de Amerikaanse uitgeverij het waarschijnlijk wel; herinneringen van afgetreden presidenten doen het over het algemeen goed. George Bush jr. verkocht bijvoorbeeld 2.653.565 exemplaren van Decision Points, dat daarmee uitgroeide tot het best verkochte non-fictieboek van 2010. Maar de 10 miljoen dollar die voor de rechten van zijn memoires werden betaald doen ineens wat schamel aan in vergelijking met de 65miljoen voor beide Obama's, evenals de 15miljoen waarvoor Bill Clintons My Life (2004) destijds onder de hamer kwam.

Wie de Obama's in Nederland gaat uitgeven, is nog niet bekend, maar gegadigden zijn er in elk geval genoeg. Direct nadat bekend was geworden dat Penguin Random House de contracten binnen had, kreeg literair agent Marianne Schönbach, via wie de rechten van Penguin-boeken worden verkocht aan Nederlandse uitgevers, al een zogeheten preëmptief bod binnen, om concurrenten bij voorbaat uit te sluiten.

Forse bedragen

Ook gisteren werd ze voortdurend gebeld door allerlei uitgevers die met forse bedragen kwamen aanzetten. 'Alle kwalitatief hoogstaande non-fictieuitgeverijen zijn geïnteresseerd', laat Schönbach weten, die overigens nog niet weet bij welk fonds van Penguin Random House de boeken zullen worden uitgegeven en of die dus allebei via haar agentschap zullen gaan. 'Het zal waarschijnlijk een veiling worden, met twee of drie deelnemende uitgeverijen die door Penguin en mij worden geselecteerd. En uitgaande van de biedingen die ik nu op tafel heb liggen, wordt het een erg dure veiling. Het uiteindelijke bedrag zal het hoogste zijn dat ooit voor politieke memoires is betaald in Nederland.'

Hoeveel dat zal zijn, mag Schönbach niet zeggen, maar op grond van wat uitgeverij Balans in het verleden betaalde voor Bill Clinton 'Een substantieel bedrag in vijf cijfers, heet dat dan in de branche', aldus uitgever Plien van Albada zal dat hoogstwaarschijnlijk tussen de 500duizend en 1 miljoen euro liggen.

Michelle en Barack Obama.Beeld reuters

Geïnteresseerd

Van Albada is 'vanzelfsprekend geïnteresseerd' in de memoires van de Obama's. 'In het verleden hebben wij een heleboel staatshoofden uitgegeven: Margaret Thatcher, Michail Gorbatsjov, Bill en Hillary Clinton, George Bush. De bedragen die we voor Bills My Life en Hillary's Living History betaalden hebben we terugverdiend; van de eerste werden 80duizend exemplaren verkocht, van de tweede 65duizend. Ik verwacht dat de memoires van Barack en Michelle Obama ook een succes worden. Zeker nu Trump aan de macht is. Veel mensen koesteren nostalgische gevoelens voor de Obama's.'

'Misschien is hij wel de laatste Democratische president voor een lange tijd', zegt Schönbach. 'Dat gegeven, Baracks immense populariteit en ook zijn humor die waarschijnlijk in het boek terugkomt wijzen er allemaal op dat zijn memoires veel beter zullen verkopen dan die van welke president ook.'

Beeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden