Michelin beloont Oud Sluis met derde ster

Michelin heeft dit jaar een record aantal sterren uitgedeeld aan de Nederlandse horeca. Er komen liefst dertien nieuwe sterrenzaken bij....

Restaurant Ron Blaauw in Ouderkerk aan de Amstel gaat van één naar twee sterren. Een gevoelig verlies incasseert het prestigieuze Amstel Hotel in Amsterdam, dat zijn restaurant La Rive een ster zag verliezen en nu op één staat. Nog zes restaurants raken een ster kwijt, waaronder de Amsterdamse zaken Sichuan Food en Van Vlaanderen.

Oud Sluis werd vooraf getipt als een kandidaat voor een derde ster. Chefkok en eigenaar Sergio Herman was naar eigen zeggen toch overdonderd. ‘Dit is slechts voor weinigen weggelegd. Herman nam het restaurant van zijn vader over. Destijds was het een gewone mosselzaak. De specialiteit nu? De Zeeuwse platte oester, die op zes manieren wordt bereid. Herman: ‘Heel bijzonder.’

Oud Sluis is na De Librije in Zwolle en Parkheuvel in Rotterdam het derde restaurant met drie sterren.

Opvallend is de opmars van Venlo dat ineens twee sterrenrestaurants krijgt, Valuas en de Aubergine. Kaatje bij de Sluis in Blokzijl, dat ooit twee sterren had, maar die beide verloor, heeft weer een ster terug. De helft van de nieuwe sterren is gevallen buiten de Randstad.

De sterrenregen komt als een verrassing. Vooraf werd gespeculeerd dat Michelin een slachting zou aanrichten onder de Nederlandse sterrenrestaurants. Vorig jaar nam Paul van Craenenenbroeck na zeventien jaar afscheid als hoofdinspecteur van Michelin Benelux. Hij werd opgevolgd door de Fransman Alain Frémiot. Gevreesd werd dat Frémiot zou afrekenen met het beleid van zijn voorganger, die de afgelopen jaren zeer gul was met sterren.

Het tegendeel blijkt het geval, Michelin deelt dit jaar meer sterren uit dan ooit tevoren in Nederland. ‘Het is een goed jaar voor Nederland’, aldus Frémiot. Volgens de nieuwe hoofdinspecteur, die voorheen werkzaam was voor de Franse gids, komt dat voor hem niet als een verrassing. ‘Vorig jaar kwamen er ook elf sterren bij. De Nederlandse restaurants doen het gewoon goed.’

De opmars van Nederlandse restaurants in de Rode Gids is opmerkelijk. In Nederland zijn nu tachtig sterrenrestaurants, in 1997 waren dat er nog 37.

In België komen er vijftien nieuwe sterren bij. Daar staat tegenover dat liefst negentien restaurants een ster kwijtraken. Zo ook Saint Guidon, het restaurant in het stadion van voetbalclub Anderlecht. België telt nu 92 sterrenzaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden