Michel van der Aa **** Ensemble- Caméléon *** Trio Suleika ****

Michel van der Aa: Up-close. Sol Gabetta (cello), Amsterdam Sinfonietta.

Disquiet Media


Michel van der Aa is de eerste componist die een celloconcert schreef met een rol voor een staande schemerlamp. Andere primeur: de uitverkoren soliste, Sol Gabetta, verruilt haar glamoureuze concertkleding voor een huisvrouwenjurk uit de jaren vijftig.


Up-close (2010) heet het stuk waarin Van der Aa opnieuw film en muziek combineert. De dvd-registratie begint als een regulier concert in het Muziekgebouw aan 't IJ. Tot Gabetta op filmdoek wordt verdubbeld door een oudere vrouw die raadselachtige handelingen uitvoert.


Het spiegelpaleis van muzikante en actrice heeft Van der Aa eerder opgetrokken. In zijn kameropera One, met sopraan Barbara Hannigan, verliep het proces gelaagder dan in dit instrumentale concert. Neemt niet weg dat Up-close, begeleid door Amsterdam Sinfonietta, laat zien hoe je met film de zuigkracht van een puike partituur vergroot.


Ensemble Caméléon: Rossini, Mendelssohn, Korngold

Challenge Classics


De zeven strijkers van het Nederlands EnsembleCaméléon zijn op puberjacht gegaan. Ze vingen Gioacchino Rossini, die als 12-jarige een alleraardigste Sonata a quattro afleverde. Ze verschalkten Felix Mendelssohn, de 14-jarige schepper van strijkerssymfonieën. En ze kregen Erich Wolfgang Korngold in het vizier, de Wener die rond z'n 17de een Strijksextet met Freudiaanse ondertonen schreef.


In haar toelichting legt Vrouwkje Tuinman een speelse link tussen wonderkind en puberbrein. Op hun beurt laten de musici horen dat er aan jonge noten niks kinderlijks hoeft te kleven. EnsembleCaméléon wroet en walst in Korngold. Rossini wordt feestelijk gearticuleerd. En op safe wenst de groep ook in Mendelssohn niet te spelen. Het enige wat het luisterplezier soms ontregelt, zijn rafelrandjes aan het samenspel. GvO


Ravel, Olthuis. Trio Suleika: Voyage.

Cobra Records


In de delicate wereld van pianotrio en strijkkwartet is het een ijzeren wet: vroeg of laat krijg je te kampen met personeelsverloop. Bij het Nederlandse Trio Suleika breekt dat moment tien jaar na oprichting aan, nu Sanne Hunfeld toeleeft naar een tweeling. Ze wordt opgevolgd door Emmy Storms.


Hunfeld vertrekt op een hoogtepunt. De nieuwe Suleika-cd, met pianotrio's van Ravel en Olthuis, laat namelijk weinig te wensen over. Hunfeld en de cellist Pepijn Meeuws bewijzen zichzelf als meesters van ruis en boventoon. Maurice Lammerts van Bueren haalt uit zijn piano zowel mos als klokkenspel. Gedrieën geven ze Ravels Pianotrio meesterlijke trekjes.


Even spannend verloopt de reis die Kees Olthuis schildert in Voyage à l'horizon.....Seul..... Met impressionistische toets en al is dit stuk opgedragen aan de in 2002 overleden decorontwerper en schilder Harry Wich.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden