Michel Nihoul, medeverdachte Dutroux, vrij

De Brusselse zakenman Michel Nihoul, een van de vier verdachten bij het proces-Dutroux dat volgende week begint, is donderdag vrijgelaten....

Van onze correspondent

Volgens zijn advocaten was zijn opsluiting niet nodig. Nihoul heeft volgens hen nooit geprobeerd te ontsnappen en sukkelt met hartklachten en andere gezondheidsproblemen. De kamer van inbeschuldigingstelling in Luik gelastte gisteren Nihouls vrijlating. Wel moet hij het gehele proces aanwezig zijn en zijn volledige medewerking verlenen. Hij mag niet met de pers praten.

Nihoul is de enige verdachte die als vrij man voor de rechtbank zal verschijnen. Hij wordt beschuldigd van bendevorming en betrokkenheid bij de ontvoering en vrijheidsberoving van Laetitia Delhez op 28 mei 1996.

Nihoul heeft bekend drugs te hebben geleverd aan Marc Dutroux en diens handlanger Michel Lelièvre, maar ontkent elke betrokkenheid bij de ontvoering.

De invrijheidsstelling zal 'emotioneel heel zwaar vallen bij de familie Marchal en de families van de andere verdwenen en vermoorde meisjes', zegt Paul Quirijnen. Volgens deze advocaat van de nabestaanden van An Marchal zal ook de Belgische samenleving er 'een vreemd aanvoelen bij hebben'.

In de ogen van veel Belgen was zakenman Nihoul de contactpersoon tussen Dutroux en een pedofielennetwerk waarin ook hooggeplaatsten een rol speelden. Voor deze theorieën zijn evenwel geen bewijzen gevonden.

Sistani eist eind 2004

verkiezingen in Irak

AP, Reuters

NAJAF

Groot-ayatollah Ali Al Sistani, de belangrijkste Iraakse shi'ietenleider, heeft donderdag aangegeven in te stemmen met de Amerikaanse machtsoverdracht op 30 juni zonder dat daar verkiezingen aan vooraf zijn gegaan, mits de Verenigde Naties garanderen dat voor het eind van het jaar wel verkiezingen worden gehouden.

Al Sistani heeft steeds verkiezingen geëist voor de machtsoverdracht, maar de VN stellen dat die redelijkerwijs pas begin 2005 kunnen worden gehouden. De wijziging in Al Sistani's standpunt wordt gezien als opmaat voor een definitief akkoord over de machtsoverdracht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden