Michel Mulder wilde zo graag raadslid voor de PVV worden, maar het ging helemaal mis tussen hem de partij

'Van stad tot stad, van dorp tot dorp gaan wij ons land terugveroveren.' Zo kondigde Geert Wilders begin april aan dat de PVV wil meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen in zestig gemeenten.

Michel Mulder (51) is meteen enthousiast. Hij heeft respect voor Wilders, omdat die durft te benoemen wat er mis is, terwijl andere partijen niets doen dan liegen en bedriegen. Zelf is hij ook zo iemand. Toen zijn baas hem twee jaar geleden na 28 jaar trouwe dienst als pompstationhouder op straat zette - volgens Mulder omdat hij vocht voor een ondernemingsraad - schreef hij daar een boek over: Mijn rechtvaardige strijd.

Na een sollicitatiegesprek met drie PVV-Statenleden van Zuid-Holland wordt hij toegelaten. De afspraak is: zo lang je niet op de lijst staat, zijn we elkaar niets verplicht. Op 24 mei en 19 juni zijn er trainingsbijeenkomsten in het Provinciehuis, samen met aspirant-raadsleden uit Nissewaard en Hellevoetsluis. Ook Kamerlid Machiel de Graaf schuift aan. Ze leren er de basis van de lokale democratie: hoe gebruik je moties, wat mag een burgemeester?

Na de zomer zouden vijf klasjes voor de 12 kandidaten uit Zoetermeer volgen, ook weer op het Provinciehuis. Het aantal deelnemers slinkt, niet iedereen komt. Mulder mankeert nooit. Hier gaat het meer over lokale politiek. Ze oefenen een debat over een voorstel van D66 om te mogen fietsen in het Stadshart. De kandidaten krijgen huiswerk: lokale kwesties aandragen en een verkiezingsprogramma schrijven. Het moeten bouwstenen zijn voor het programma van de PVV-Zoetermeer.

Michel Mulder

Mulder is gretig. Zijn programma telt veertien kantjes, veertien keer zoveel als dat van de landelijke PVV. Alles komt langs: arbeidsmarkt, integratie, medicijnprijzen, winkelaanbod, de moskee in de Schoolstraat en de verplaatsing van kunstwerk Zuccaia.

En toch ging het helemaal mis tussen hem en de PVV, schrijft hij in een mail aan de krant.

Zodoende zitten we op maandagochtend in café De vrienden van de Burgemeester, hartje Zoetermeer. Gedrieën, want naast Mulder schuift Mevrouw B. (47) aan; ook aspirant-raadslid voor de PVV, ook afgeknapt. Ze vertelt me haar naam, maar wil die niet in de krant. Mevrouw B. zoekt een baan in de overheidssector. Connecties met de PVV zijn dan geen aanbeveling.

De PVV zit ook in Zoetermeer

Hij wil zeker niet met modder gooien, zegt Mulder. Wat hij wel wil: andere mensen behoeden voor het broddelwerk van de PVV. Want overal in het land worden op dit moment kandidaten geselecteerd en klasjes gehouden. Van verschillende kanten - Drenthe, Enschede - klinkt gemor, het kost moeite de lijsten te vullen. Wat de kans op ongelukken vergroot.

Mulder en B. zijn ontgoocheld. Allereerst omdat het niveau van de cursus nogal tegenviel. Nooit kwam er reactie op het gemaakte huiswerk, bijeenkomsten verliepen chaotisch, de sfeer was demotiverend. Erger vinden ze dat het proces achterbaks was. Zo worden nog steeds kandidaten opgeroepen, terwijl de voorbereiding in volle gang is. Maar vooral hebben ze moeite met de eenzijdigheid. Mulder: 'Het is islam, islam, islam. Ik ben geen racist of zo. De boodschap moet breder zijn; een stoel staat niet op één poot. Maar tegengas wordt niet gewaardeerd.'

Begin oktober doet Henk de Vree, fractievoorzitter van de PVV in Zuid-Holland, nog een poging hem erbij te houden. Kort daarna wordt Mulder uit de groep gezet. Hij zou voor onrust zorgen en geen vertrouwen in de mensheid hebben.

Op Twitter werft de PVV raadsleden in diverse gemeenten

'Ik was naïef en dacht dat eerlijkheid beloond werd', zegt Mulder. 'Hier komt geen fractie die elkaar vertrouwt, die de PVV vertrouwt en die wat gaat bereiken. Hier komt waarschijnlijk helemaal geen fractie. Ze jagen de goede mensen weg, en blijven zitten met degenen die bereid zijn de ander een mes in de rug te steken. Ik weet dat ik kritiek ga krijgen door hiermee naar buiten te komen. Maar de boodschap is belangrijk: zo ga je je doel niet bereiken.'

'Ik wilde wat goeds doen voor Zoetermeer, zegt B. 'Aandacht vragen voor eenzame ouderen, iets doen tegen hangjongeren, zorgen dat er geen nieuwe moskeeën komen. Maar de PVV wil alleen dwarsliggen, stagneren, remmen en de pers halen. Daarom ben ik afgehaakt.'

Beiden hebben altijd PVV gestemd, en voordien Fortuyn. Daarom heeft Mulder Wilders willen waarschuwen. 'Deze inhaalslag gaat faliekant mislukken gezien het amateuristische, onduidelijke traject', schrijft hij hem. Er komt geen antwoord. 'Ik stem er nooit meer op', zeggen ze nu allebei. Als Baudet z'n ballerigheid in toom houdt, vinden ze hem een goed alternatief.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden