Michael P., verdachte in zaak Anne Faber, is niet aanwezig op eerste pro-formazitting

Michael P. (27) is woensdagochtend niet aanwezig bij de eerste pro-formazitting van zijn strafzaak in de Utrechtse rechtbank. Hij is er niet bij omdat het slechts om een voorbereidende zitting gaat, zegt zijn advocaat Niels Dorrestein.

Er werd massaal gezocht naar Anne Faber.Beeld anp

Michael P. wordt beschuldigd van de moord en verkrachting van Anne Faber. De 25-jarige vrouw uit Utrecht was sinds eind september vermist toen zij een fietstocht ging maken in de bosrijke omgeving van haar woonplaats. Tijdens een zoektocht werd haar jas gevonden. Een dna-spoor op die jas bleek te matchen met dat van Michael P., die op dat moment in de forensische kliniek Roosenburg van de organisatie Aventurijn verbleef in Den Dolder. Hij bleek in 2012 in hoger beroep veroordeeld te zijn tot elf jaar cel voor de verkrachting van twee minderjarige meisjes in 2010.

Relatieve vrijheid

Na de aanhouding van P. werd op diens aanwijzingen op 12 oktober het lichaam van Anne Faber gevonden in Zeewolde. De moord bracht een enorme schokgolf teweeg. Ook laaide de maatschappelijke verontwaardiging op over de relatieve vrijheid waarin P. kon opereren. P. bleek bij zijn eerdere strafzaak onderzoeken naar zijn geestesgesteldheid te hebben geweigerd. Mede daardoor is hem geen tbs opgelegd.

Uit het eerste onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid bleek dat in de forensische kliniek waar P. verbleef mede door personeelsgebrek de veiligheid niet werd gegarandeerd. Roosenburg neemt voorlopig geen cliënten van de zwaarste categorie meer op, is besloten. Een tweede onderzoek naar de feiten en gebeurtenissen in de kliniek rond Michael P. is nog in volle gang.

Altrecht

De gemeente en eigenaar van het terrein, de ggz-organisatie Altrecht, hebben inmiddels extra beveiliging ingezet en extra verlichting opgehangen. Veel bewoners vinden dat dergelijke simpele maatregelen weinig zoden aan de dijk zetten zolang gevaarlijke types met zo veel vrijheden hun straf kunnen uitzitten. Maar daar heeft de gemeente geen invloed op; dat regelt het Rijk. De burgemeester van Zeist, Koos Janssen, heeft aan de Onderzoeksraad voor Veiligheid gevraagd onderzoek te doen naar de veiligheid voor de samenleving bij de re-integratie van tbs'ers en gedetineerden.

Is de dood van Anne Faber de schuld van het systeem?
De man die verdacht wordt van het doden van Anne Faber zei eerder trots te zijn op de verkrachting van minderjarige meisjes. Hoe het kan dat Michael P. geen tbs kreeg, is de vraag die door het land gonst sinds het lichaam van Faber werd gevonden.

'Het tbs-systeem heeft een heleboel Anne Fabers voorkomen'
De nasleep van de moord op Faber was een bevreemdende ervaring voor de sector, legt Harry Beintema, voorzitter van overlegorgaan TBS Nederland, uit in dit artikel. En waarom streven de Nederlandse tbs-klinieken, die hij vertegenwoordigt, juist naar kortere behandelingen?

Veiligheid bij kliniek Den Dolder onder de maat
Eind november verscheen een inspectierapport waaruit bleek dat de veiligheid in De Avonturijn onder de maat is. Het personeel zegt daarin zich onveilig te voelen. Daarbij kunnen cliënten tamelijk makkelijk aan drugs komen.

Den Dolder heeft een lange geschiedenis met psychiatrie
Het dorp bij Utrecht is wel wat gewend. Maar de moord op Anne Faber heeft er diep ingehakt, bleek wel uit deze reportage.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden