Michael Howard beschikbaar als leider Conservatieven

De Britse voormalige minister van Binnenlandse Zaken Michael Howard heeft zich donderdag kandidaat gesteld om de Conservatieve Partij te gaan leiden....

ANP

Hij zei tijdens een persconferentie dat de leden de rijen moeten sluiten en dat er een eind aan de interne twisten dient te komen.

Howard wil zich sterk maken voor het verlagen van de belastingen, maar die maatregel moet wel op verantwoorde wijze worden doorgevoerd.

Verder moet de Conservatieve Partij minder prekerig worden. 'We moeten meer naar de mensen luisteren', aldus Howard.

Howards kandidatuur kan rekenen op de steun van partijprominenten als Liam Fox, voormalig partijleider Hague, Letwin en voormalig minister Dorell. Ook de politica Ann Widdecombe ziet hem wel zitten als nieuwe roerganger. Stuart Wheeler, die bij de vorige verkiezingen nog 5 miljoen pond doneerde aan de partij, is dezelfde mening toegedaan.

De openlijke steun van de partijtop voor Howard toont aan dat de Conservatieven niets voelen voor een maandenlange strijd om het leiderschap. Door zich massaal achter één kandidaat te scharen, hopen zij de weg te effenen naar een overwinning bij de volgende parlementsverkiezingen, uiterlijk in 2006.

Op veel tegenstand zal Howard vermoedelijk niet stuiten. Veel van zijn mogelijke tegenstanders hebben al te kennen gegeven geen gooi te doen naar het partijleiderschap.

De inschrijving voor deelname aan de verkiezingen daarvoor sluit 6 november. Vijf dagen later volgt een eerste stemmingsronde onder de Tory-parlementariërs.

Partijleider Iain Duncan Smith moest woensdagavond het veld ruimen. Negentig Tory-parlementsleden stemden eerder op de dag voor zijn vertrek, 75 anderen stemden tegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden