MI5 onderzoekt intern of er fouten zijn gemaakt bij aanslag Manchester

De Britse veiligheidsdienst MI5 begint een intern onderzoek om te kijken of er fouten zijn gemaakt in de aanloop naar de aanslag in Manchester. De autoriteiten waren meerdere keren gewaarschuwd over de extremistische opvattingen van de aanslagpleger, Salman Abedi. De vraag is waarom MI5 daar niets mee heeft gedaan.

Redactie
De politie bij een afzetting in Manchester tijdens een operatie in verband met de aanslag. Beeld afp
De politie bij een afzetting in Manchester tijdens een operatie in verband met de aanslag.Beeld afp

Er zijn ongeveer drieduizend personen voor wie de Britse geheime diensten bijzondere interesse hebben. Ook Abedi behoorde daar een tijdje toe, maar de laatste tijd was hij geen doel van onderzoek geweest. Door de aanslag vielen 22 doden, onder wie veel kinderen.

Vijf jaar geleden reeds kreeg de Britse geheime dienst de eerste waarschuwing over Abedi's radicalisering. Twee mensen die hem kenden hebben toen, los van elkaar, met de anti-terrorisme-hotline gebeld om de politie te waarschuwen voor zijn extremistische opvattingen. Onderwijzers en mensen die betrokken zijn bij islamitische instellingen hebben de afgelopen jaren herhaaldelijk laten weten bezorgd te zijn over het gedrag van Abedi. De BBC heeft iemand gesproken die zegt de autoriteiten te hebben benaderd nadat Abedi openlijk had gezegd dat hij 'terrorisme steunt' en dat 'het oké is om een zelfmoordenaar te zijn'.

'Met vrienden zocht Salman naar informatie over terrorisme, onder meer op computers van de stadsbibliotheek', schreef correspondent Patrick van IJzendoorn eerder in een profiel over Abedi. 'Een geschrokken medewerkster kreeg daar van haar meerderen te horen dat ze de jongeren hun gang moest laten gaan. Salman ging traditionele islamitische kledij dragen, maakte reizen naar Libië en keek een imam van de Didsbury-moskee met een dodelijke blik aan nadat deze tijdens een preek tegen IS tekeer was gegaan.'

Onderzoekers vermoeden dat Abedi, wiens ouders uit Libië zijn gevlucht voor het regime van Khadafi, daar militaire training heeft gehad. Sinds de val van de dictator lijken delen van het land een vrijhaven te zijn voor jihadisten en Abedi was er enkele dagen voordat hij de aanslag pleegde nog geweest.

Andere verdachten

MI5 gaat ook onderzoeken wat er bekend was over de andere verdachten die sinds de aanslag zijn opgepakt. Maandagochtend vroeg werd er weer iemand gearresteerd: een 23-jarige man in Shoreham-by-Sea. In totaal worden er nu veertien mensen verhoord in verband met het onderzoek, onder wie een aantal familieleden van Abedi.

Amber Rudd, de minister van Binnenlandse Zaken, zei zondag op de BBC dat ze 'geen haastige conclusies' wil trekken over eventuele fouten van de inlichtingendiensten. MI5 moet constant lastige keuzen maken en beslissen welke verdachten ze moet volgen met de beperkte middelen die ze tot haar beschikking heeft - inschatten welke verdachte het gevaarlijkst zou kunnen zijn.

undefined

Salman Abedi. Beeld afp
Salman Abedi.Beeld afp

Lees meer over de aanslag in Manchester

Op de dag na de aanslag staat Manchester stil
'Het doelbewust vermoorden van kinderen, dat is een nieuw dieptepunt. Waar eindigt dit?'

Britse politie gaat toch informatie delen met VS
Amerikanen garanderen dat geheime informatie over de aanslag in Manchester niet weglekt.

De fatale belangstelling voor IS van een 'gewone' Mancunian (+)
Hij speelde cricket en rookte jointjes, maar vond zijn identiteit in radicalisme.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden