MHP wil compensatie voor koopkrachtverlies

CULEMBORG (ANP) - Vakcentrale MHP roept het kabinet op om meevallers voor de overheid als gevolg van de hogere energieprijzen terug te geven aan de burger. Ook moet het kabinet de aangekondigde accijnsverhoging op diesel en gas voorlopig uitstellen.

Dat biedt enige compensatie voor het verlies aan koopkracht dit jaar. Volgens berekeningen van de vakcentrale gaat dit jaar de helft tot driekwart van alle huishoudens er in koopkracht op achteruit. Dat komt vooral door hogere ziektekostenpremies en de hogere prijzen voor energie en voedsel.

Huishoudens beneden de 65 jaar leveren gemiddeld ruim 0,25 procent koopkracht in en gepensioneerden gemiddeld 0,5 procent. Alleen de laagste inkomens en huishoudens met kinderen in het voortgezet onderwijs gaan er niet op achteruit. De berekeningen van de MHP sluiten grotendeels aan bij de cijfers die het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting eerder deze maand presenteerde.

Door onvoorziene meevallers terug te geven aan de burger, kan het kabinet een verantwoorde loonontwikkeling ondersteunen in plaats van deze tegen te werken, stelt de MHP. ,,Een kabinetsbeleid waarbij de koopkracht bewust onder druk wordt gezet, lokt juist hogere looneisen uit. De oproep van sommige bewindslieden om de lonen te matigen, kan daarom niet anders dan als hypocriet worden getypeerd.''

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden