MHP komt met plan voor indexatie pensioenen

Ook gepensioneerden uit de middengroepen en hogere categorieën mogen er volgend jaar in koopkracht niet op achteruitgaan.

ANP

Het voorstel gaat alleen over die fondsen die een te laag dekkingspercentage hebben. Die 'indexatie-uitkering' betalen ze volgend jaar in één keer uit. Volgens MHP-voorzitter Richard Steenborg hebben de pensioenfondsen daar genoeg geld voor. Voorwaarde is wel dat de overheid over die 'indexatie-uitkering' geen belasting heft. Indien de volledige indexatie bekend is en die is uitbetaald, moet daar wel belasting over worden afgedragen. Zo mist de overheid uiteindelijk geen inkomsten.

Het voorstel van de MHP gaat alleen over volgend jaar. 'Per jaar moeten we de situatie bekijken', aldus Steenborg. Het plan is aangeboden aan de politieke partijen en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Het dekkingspercentage van de pensioenfondsen staat voor de mate waarin die fondsen in staat zijn hun verplichtingen na te komen. De Nederlandsche Bank stelt als voorwaarde dat de pensioenfondsen een buffer boven de 100 procent van hun betalingsverplichtingen moeten aanhouden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden