MH17-expert krijgt geen excuses van RTL en Van der Steur

Minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie weigert excuses aan te bieden aan forensisch antropoloog George Maat, die in opspraak raakte na een lezing over de identificatie van MH17-slachtoffers aan studenten.

Een stuk van het verongelukte vliegtuig MH17 in Oost-Oekraïne. Beeld anp

Dinsdag zei Maat in het televisieprogramma Jinek dat hij excuses van de minister verwacht, onder meer omdat uit onderzoek van de politie was gebleken dat er geen 'duidelijke kaders, afspraken en criteria' waren voor het geven van lezingen en het gebruik van expliciet beeldmateriaal van het identificatieproces. De minister stuurde de conclusies van dat onderzoek vorige week naar de Tweede Kamer.

Van der Steur - die de lezing van Maat bij studievereniging MSV Santé in Maastricht eerder 'buitengewoon ongepast en onsmakelijk' noemde - ziet echter geen reden om excuses te maken. Hij neemt het de emeritus hoogleraar nog altijd kwalijk dat hij niet discreet en zorgvuldig heeft gehandeld.

Zo zouden besloten lezingen voor vakgenoten acceptabel zijn, maar zaten in de zaal in Maastricht voornamelijk studenten gezondheidswetenschappen. 'Dat zijn geen forensische wetenschappers', aldus een woordvoerder van het ministerie. 'En dus geen vakgenoten.'

Lezing

Prof. George Maat was een alom gerespecteerd wetenschapper. Een lezing over de identificatie van de MH17-slachtoffers werd hem echter fataal (+).

Mondkapjes slachtoffers

Ook had Maat moeten weten dat het een openbare bijeenkomst betrof, waar op vertoon van een collegekaart ook studenten van andere studies welkom waren. Maat was daarover naar eigen zeggen niet ingelicht, maar 'iemand die voor politie en justitie werkt moet zich daarvan zelf vergewissen', aldus de woordvoerder van het ministerie.

Bovendien neemt Van der Steur het de forensisch antropoloog kwalijk dat hij uitspraken deed die niet direct gerelateerd zijn aan zijn eigen vakgebied. Maat zei bijvoorbeeld dat het vliegtuig is neergehaald met een raket. Ook suggereerde hij dat meerdere slachtoffers mondkapjes droegen.

Maat vindt het 'heel raar' dat Van der Steur weigert om excuses te maken, omdat hij geen regels overtreden heeft. 'Uit het politie-onderzoek dat de minister zelf naar de Tweede Kamer stuurde blijkt dat er geen afspraken waren over lezingen. Hij ontkent de conclusies van zijn eigen politiechef.' Maat sluit juridische stappen niet uit.

Ook van RTL Nieuws hoeft Maat geen excuses te verwachten. De ophef rond de lezing ontstond nadat twee RTL-medewerkers zich als studenten hadden voorgedaan en heimelijk geluidsopnames hadden gemaakt van de lezing. Fragmenten ervan werden vervolgens uitgezonden.

Maat is daar nog steeds kwaad over. 'RTL Nieuws heeft iets wat voor een besloten gezelschap bedoeld was willens en wetens uitgezonden. Via hen is het bij nabestaanden terecht gekomen, bij wie het veel verdriet veroorzaakt heeft.'

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL Nieuws liet woensdag via Twitter weten nog steeds achter de berichtgeving te staan. 'Wij bieden geen excuus aan voor 'n journalistiek zorgvuldige publicatie die 'n maatschappelijk belang diende.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden