MH17-anatoom Maat sleept RTL voor Raad voor de Journalistiek

George Maat heeft bij de Raad voor de Journalistiek een klacht ingediend tegen RTL Nieuws. De anatoom wil dat de Raad een oordeel velt over de 'huisvredebreuk' door de zender en publicatie van zijn in het geheim opgenomen college op de Universiteit van Maastricht in april vorig jaar.

Redactie
Anatoom George Maat. Beeld ANP
Anatoom George Maat.Beeld ANP

Beelden van dat college zorgden voor de ophef waardoor Maat uiteindelijk aan de kant werd gezet door minister van Justitie Ard van der Steur. In de lezing werden foto's gebruikt van stoffelijke resten van MH17-slachtoffers. Het hele land inclusief de politiek viel over Maat heen, die uiteindelijk geen enkele afspraak bleek te hebben geschonden.

Lees ook

De column van Sheila Sitalsing over de excuses van Van der Steur aan George Maat: 'Hij haalde diep adem en kneep zijn ogen dicht: 'sorry'' (+)

Reputatie aan diggelen

Donderdagavond bood minister Ard van der Steur (Justitie) zijn excuses aan. 'Ik heb mij te veel door emoties laten leiden', aldus de bewindsman. Van der Steur noemde het in april nog 'buitengewoon ongepast en smakeloos' dat Maat een lezing met foto's had gehouden over het identificeren van MH17-slachtoffers. Maat werd uit het onderzoeksteam gezet, zijn onberispelijke reputatie lag aan diggelen.

De anatoom overweegt ook juridische stappen tegen RTL maar die 'hangen af wat er uit de Raad voor de Journalistiek komt'. De wetenschapper noemde vrijdag RTL in het blad Medisch Contact 'de bron van alle ellende'. De zender zou huisvredebreuk hebben gepleegd op de universiteitsfaciliteiten in Maastricht.

'Academische vrijheid houdt mede in dat in een collegezaal tussen docenten en studenten een vrije uitwisseling van gedachten is. En als dat niet meer kan, dan is er geen vrijheid meer in de collegezaal. Niemand durft meer iets te zeggen als je er rekening mee moet houden dat het wordt opgenomen en gepubliceerd', stelt Maat in het tijdschrift. Hij vindt eigenlijk dat de Universiteit Maastricht een klacht zou moeten indienen.

Reactie

RTL Nieuws blijft op het standpunt staan dat het zorgvuldig heeft gehandeld. Er was een 'maatschappelijk belang' bij de publicatie, aldus adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein. Als voorbeelden noemt hij onder meer het gebruik van de lichamen van MH17-slachtoffers, Maats speculatie over de raket waarmee het toestel zou zijn neergeschoten en de uitspraak over een tweede passagier die een mondkapje zou hebben gedragen. 'Het staat hem vrij', aldus Klein over de klacht van Maat. 'Wij zien het met vertrouwen tegemoet.'

Eerder schreef Klein een column over de beslissing van RTL om de audiofragmenten uit te zenden. Daarin schreef hij: 'Maat permitteerde zich een welhaast onwetenschappelijke vrijheid.'

Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL. Beeld ANP
Adjunct-hoofdredacteur Pieter Klein van RTL.Beeld ANP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden