Reportage

Meyer oogst applaus SP'ers met oneliners, Gesthuizen leest voor

In de strijd om het SP-voorzitterschap beklemtoont Sharon Gesthuizen dat de stem van alle partijleden moet worden gehoord. Toch lijkt het activisme van Ron Meyer de SP-leden die zich dinsdagavond verzamelden in Den Bosch meer aan te spreken.

Ron Meyer en Sharon Gesthuizen tijdens de SP bijeenkomst in Den Bosch.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Is er iemand in de zaal vóór Sharon Gesthuizen? Er zijn een paar dingen die Sharon Gesthuizen niet heeft en haar tegenkandidaat Ron Meyer wel. Hij heeft de zegen van partijgoeroe Jan Marijnissen. De aanprijzing van het partijbestuur. Bijval van enkele Kamerleden.

En dan vindt de eerste discussiebijeenkomst tussen de twee voorzitterskandidaten ook nog plaats in Den Bosch. Geen willekeurige plek op de landkaart. Gelegen vlakbij Oss en Limburg. Oss, bakermat van de SP en woonplaats van Marijnissen. Limburg, geboortegrond van Ron Meyer. Voor mensen die niet in toeval geloven is Den Bosch de plaats waar Ron Meyer, de kandidaat die de steun van het bestuur heeft, in het voordeel is.

Meyer is er in zijn element. Hij is gewend te spreken voor een zaal, uit zijn hoofd. 'Brullende leeuwen', zegt hij, 'samen zijn we brullende leeuwen, terwijl we alleen stille muisjes waren.' Een schoonmaker heeft dat tegen Meyer gezegd toen hij een staking leidde - en wat voor de vakbond geldt, kan ook voor de SP waar zijn.

Midden naar links

Drie duidelijke programmapunten heeft Meyer. Hij wil dat de SP overal in het land acties voert rond dezelfde thema's. Hij wil ook linkse denkers aan zich binden - Rutger Bregman, de jonge historicus en publicist die het basisinkomen opnieuw uitvond, wordt bij naam genoemd. En hij wil meer bevolkingsgroepen betrekken bij de SP.

Hij heeft ook de oneliners en het applaus dat erop volgt. 'Links moet niet naar het midden schuiven, maar het midden naar links', zegt hij bijvoorbeeld. En: 'Tegen mijn zoon zeg ik: kijk, je kunt al mijn vingers breken. Maar als ik een vuist maak, breek je niet mijn hele hand. Het is mijn werk om mensen die vuist te laten maken.'

Sharon Gesthuizen presenteert zich onwenniger. Zij leest haar tekst voor en er vallen regelmatig doodse stiltes. Zij verbeeldt zelf haar belangrijkste programmapunt. 'Ik kan niet verliezen', zegt ze. 'Want niet de bestemming, maar de reis zelf is het doel.' Doordat zij zich onverwachts kandidaat stelde, is de partij al een tikje democratischer geworden, is haar stelling.

In haar opmerkingen klinkt kritiek door op de huidige partijleiding. Nee, een belemmering is het niet dat Jan Marijnissen de wekelijkse vergadering van de Kamerfractie bijwoont. 'Ik gebruik Jan graag als een steen om mezelf aan te slijpen, en dat lukt goed, want hij is bikkelhard.' Toch zou ze dat zelf anders doen, eenmaal verkozen.

Ron Meyer.Beeld ANP

Geen gelopen race

'Het partijbestuur heeft de touwtjes wel heel stevig in handen', vindt ze. 'De leden moeten veel meer zeggenschap krijgen. Als ik het lijstje met voordrachten voor het partijbestuur zie, dat is weer heel Haags.' Onomwonden: 'Het is absoluut nodig dat de partij democratischer wordt.' Gesthuizen wil nog voor de voorzittersverkiezing de regels veranderen in 'één mens, één stem'.

'Het is geen gelopen race', zegt Ans Broersen uit Oss. Maar ze is een van de weinigen. De meeste aanwezige SP-leden vallen voor de activistische uitstraling van Meyer. 'Er is iets voor te zeggen dat alleen de afgevaardigden stemmen op het congres', overweegt Paul Westerveld, eveneens uit Oss. 'Dat zijn de leden die zich het meest inzetten voor de partij. Bovendien: die kiezen meer de inhoud, niet alleen de plaatjes.'

Meyer verdedigt het getrapte systeem, waarbij afgevaardigden van afdelingen stemmen. 'Democratie is meer dan op een knopje duwen. Je moet elkaar zien en met elkaar praten.' De zaal geeft hem gelijk met een krachtig applaus.

Sharon Gesthuizen.Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden