Mexico zoekt naarstig naar Frida (12) onder puin - maar ze blijkt niet te bestaan

Een 12-jarig meisje groeide deze week uit tot symbool van de zware aardbeving in Mexico. De televisie deed urenlang live verslag van de zoektocht naar Frida Sofia, die nog levend onder het puin zou zitten. Alleen: ze blijkt niet te bestaan.

Redactie
Reddingswerkers bij de school waar Frida werd 'vermist'. Beeld epa
Reddingswerkers bij de school waar Frida werd 'vermist'.Beeld epa

Sinds de aardbeving van dinsdag zat Frida vast onder het puin van een school in Mexico-Stad, dachten reddingswerkers van de marine. Via een gat in de grond zouden ze contact hebben gekregen met het veronderstelde meisje. Haar hand stak tussen de brokstukken uit. Toen Frida werd gevraagd of ze in leven was, zouden de vingers hebben bewogen. En haar naam, verklaarde een reddingswerker die met haar zou hebben gesproken, was Frida.

Het meisje werd terstond hét verhaal van de aardbeving. Heel Mexico volgde met ingehouden adem de reddingsoperatie, die live werd uitgezonden op tv. Maar na verloop van tijd ontstonden de eerste twijfels. Oproepen aan Frida's ouders en het publiek voor informatie over het meisje kregen geen gehoor. Journalisten die op zoek gingen naar foto's vonden niets en ook Frida's naam bleek niet op de lijst met vermiste schoolkinderen te staan.

Donderdagavond was het hoge woord er uit. 'We willen benadrukken dat we geen kennis hebben van het bericht dat rondgaat met de naam van een meisje', zei een marineofficier. Alle vermisten zijn inmiddels levend of dood onder het puin van de school gehaald, zonder Frida. De laatste was een volwassen medewerker van de school.

Een gewonde hulpverlener wordt weggevoerd van de ingestorte school. Beeld epa
Een gewonde hulpverlener wordt weggevoerd van de ingestorte school.Beeld epa

Bloedsporen

Op Twitter klonken boze beschuldigingen van nepnieuws. Maar van opzettelijk onjuiste berichtgeving lijkt vooralsnog geen sprake. Diverse media spraken met hulpverleners die oprecht overtuigd waren van het bestaan van Frida. Reddingswerkers kan hooguit goedgelovigheid verweten worden. 'Je wilt geloven dat er nog levende kinderen onder het puin zitten', zei veiligheidsanalist Alejandro Hope tegen persbureau AP.

De marine erkende onjuiste informatie te hebben verspreid die was aangeleverd door reddingswerkers. Wel hadden ze aanwijzingen dat een levend iemand onder het puin zat. Videobeelden toonden bloedsporen onder de brokstukken, waarschijnlijk van een gewonde die daar had gekropen. Maar stem noch bewegende vinger werd vastgelegd op film.

Frida Sofia voorzag de ramp van hoop en een gezicht. Nu beide vals blijken, is de ontzetting groot. 'Mensen zijn boos', zei een redacteur van het Mexicaanse magazine Nexos, geciteerd door de Guardian. 'Frida was hét verhaal.' Een verhaal dat de media dankbaar oppakten: televisiezender Televisa zond dertig uur live uit vanaf de locatie. De zoektocht naar Frida haalde in Nederland zelfs de voorpagina van het AD.

Media en Twitteraars trekken parallellen met de verwoestende aardbeving van 1985, toen het 9-jarige jongetje Monchito het nieuws domineerde. Het vermiste kind zou zich levend onder het puin hebben bevonden, maar werd nooit gevonden. Veel Mexicanen geloven dat hij nooit heeft bestaan. Over deze misser circuleren wilde theorieën, van een goedgevulde kluis onder het puin tot een afleidingsmanoeuvre van een falende overheid.

Het chagrijn over de zaak-Frida is maar een schim van het leed dat de zwaarste aardbeving in Mexico in decennia deze week heeft aangericht. Het dodental is opgelopen tot 273. Alleen al in Mexico-Stad worden nog vijftig mensen vermist. De kans dat ze nog in leven zijn wordt met het uur kleiner.

Reddingswerkers steken in de vuist in de lucht als eerbetoon aan een man die de aardbeving overleefde maar overleed voor hij gered kon worden. Beeld afp
Reddingswerkers steken in de vuist in de lucht als eerbetoon aan een man die de aardbeving overleefde maar overleed voor hij gered kon worden.Beeld afp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden