Mexico zet eerste stap naar legalisering marihuana

Het Hooggerechtshof in Mexico heeft woensdag de eerste stap gezet richting de legalisering van marihuana. Vier mensen mogen nu recreatief wiet verbouwen, verkopen en roken. Wel is dit alleen legaal als het persoonlijk gebruik betreft.

Een sympathisant van Smart rookt buiten bij het Hooggerechtshof van Mexico een joint. Beeld Reuters
Een sympathisant van Smart rookt buiten bij het Hooggerechtshof van Mexico een joint.Beeld Reuters

De vier personen die nu legaal wiet mogen gebruiken zijn lid van een actiegroep genaamd Smart schrijft The New York Times. De actiegroep pleit sinds 2013 bij de rechtbank voor het decriminaliseren van marihuana. De organisatie beargumenteert dat er geen bewijzen zijn voor het toenemen van drugsgebruik en daaraan gerelateerd geweld als wiet gelegaliseerd wordt.

Mexicanen zijn verdeeld als het op het legaliseren van drugs aankomt. De president van het land, Enrique Peña Nieto, is altijd tegenstander geweest van het veranderen van het huidige drugsbeleid. Sinds 2009 mag men in Mexico wel vijf gram wiet bij zich hebben, maar het verbouwen en exploiteren ervan is expliciet verboden.

De grootste drugsbaron uit Mexico, Servando Gómez, werd in maart dit jaar opgepakt. zag zichzelf als een held. Heeft zijn arrestatie effect op het drugsgeweld? Onze correspondente in Latijns-Amerika denkt van niet. (+)

Persoonlijke levenssfeer

Volgens Smart is het huidige drugsbeleid ineffectief en maakt het inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van het individu. Vier van de vijf rechters van het Hooggerechtshof erkenden dat het verbod op het verbouwen van wiet voor consumptie onconstitutioneel is. Jose Ramon Cossio, één van de rechters die voor de legalisering stemde, zei tegen de BBC dat 'wanneer het Hooggerechtshof zo'n belangrijke stap maakt richting het legaliseren van drugs (...) het wel belangrijk is dat bij een volgende soortgelijke uitspraak voorzichtig en verantwoordelijk te werk wordt gegaan'.

Een meisje rookt een joint terwijl ze wacht op de uitspraak van het Hooggerechtshof. Beeld AFP
Een meisje rookt een joint terwijl ze wacht op de uitspraak van het Hooggerechtshof.Beeld AFP

Legaliseren op grotere schaal

Activisten zien het legaliseren van wiet voor de vier Smartleden als een belangrijke eerste stap naar het legaliseren van wiet op grotere schaal. Een van de eisers in de rechtszaak laat aan de BBC weten dat hij het winnen van deze zaak ziet als de opening naar veel meer soortgelijke rechtszaken. Mensen vierden de overwinning door buiten bij het Hooggerechtshof joints te roken.

Mensen demonstreren bij het Hooggerechtshof voor en tegen het legaliseren van marihuana. Beeld AFP
Mensen demonstreren bij het Hooggerechtshof voor en tegen het legaliseren van marihuana.Beeld AFP

Drugsoorlogen

De implicaties van het toestaan van wietgebruik zijn op zijn minst intrigerend te noemen voor een land met een lange, complexe geschiedenis wat de legaliseren van marihuana betreft. Mexico, waar nog altijd veel illegale marihuana vandaan komt die verkocht wordt in de Verenigde Staten, wordt al jaren geteisterd door een drugsoorlog waarbij verschillende drugskartels betrokken zijn die drugs - waaronder wiet - verbouwen en verkopen.

Alleen al in Mexico zelf zijn tussen 2006 en 2012 meer dan 60 duizend doden gevallen ten gevolge van drugsoorlogen tussen criminele organisaties. Dergelijke cijfers nopen de Mexicaanse regering tot het nemen van maatregelen strenge om de drugsproblemen aan te pakken.

null Beeld de Volkskrant
Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden