NieuwsMexico

Mexico-Stad verwijdert beeld Columbus na dreiging activisten

De autoriteiten in Mexico-Stad hebben zaterdag een standbeeld van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus verwijderd uit een van de hoofdstraten in de stad. Het besluit komt nadat activisten hadden aangekondigd het beeld neer te zullen halen tijdens een demonstratie die maandag is gepland tijdens de herdenking van de aankomst van Columbus op het Amerikaanse continent op 12 oktober 1492.

Het beeld van Christoffel Columbus aan de Paseo de la Reforma in Mexico-Stad werd al eerder het doelwit van vandalisme en bekladding.

 Beeld AP
Het beeld van Christoffel Columbus aan de Paseo de la Reforma in Mexico-Stad werd al eerder het doelwit van vandalisme en bekladding.Beeld AP

Volgens het Mexicaanse ministerie van Cultuur is het monument op de Paseo de la Reforma weggehaald voor onderzoek en een mogelijk restauratie. Maar verschillende groepen activisten hadden eerder opgeroepen tot een demonstratie onder de slogan ‘We zullen het neerhalen’, daarmee doelend op het beeld van de ontdekkingsreiziger uit Genua.

Christoffel Columbus staat al eeuwenlang bekend als ‘de ontdekker van Amerika’, maar wordt nu door sommigen geassocieerd met de wreedheden die door Europeanen tegen de inheemse bevolking zijn begaan. Vier beelden van franciscanen, waaronder dat van de Spanjaard Bartolomé de las Casas, zijn ook verplaatst voor restauratie.

De burgemeester van Mexico-stad, Claudia Sheinbaum, zinspeelde er tijdens een persconferentie op dat het monument na restauratie mogelijk niet opnieuw in elkaar zou worden gezet op de laan, waar het in 1877 werd geplaatst. ‘Het is misschien de moeite waard om samen na te denken over waar Columbus voor staat, vooral voor volgend jaar’, zei ze.

In 2021 herdenkt Mexico de tweehonderdste verjaardag van de Mexicaanse onafhankelijkheid en de vijfhonderdste verjaardag van de Europese invasie met de val van Tenochtitlan, de vroegere naam van Mexico-Stad onder Azteekse heerschappij.

De Mexicaanse president Andrés Manuel Lopez Obrador eiste in een brief van 2 oktober dat het Vaticaan, maar ook de Spaanse kroon en regering, excuses aanbieden aan de inheemse volkeren voor de ‘meest schandelijke wreedheden’ tijdens de Spaanse verovering in 1521.

In de Verenigde Staten zijn de afgelopen maanden op meerdere plaatsen beelden van Columbus vernield tijdens demonstraties tegen racisme en politiegeweld. Ook zijn afbeeldingen verwijderd door de autoriteiten. Activisten houden hem verantwoordelijk voor de onderdrukking van inheemse inwoners van het continent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden