Mexico spreekt 'oude vriend' Castro aan op mensenrechten

Mexico zal deze week in de Commissie voor de Mensenrechten van de VN vóór een resolutie stemmen waarin kritiek wordt geleverd op Cuba....

AP

In de door Uruguay ingediende resolutie wordt Cuba geprezen voor het naleven van de sociale mensenrechten, 'ondanks een vijandige internationale omgeving'. Maar ook wordt de Cubaanse regering uitgenodigd 'vergelijkbare vooruitgang te boeken op het gebied van burger- en politieke rechten'.

Verder wordt de regering gevraagd een VN-vertegenwoordiger toe te laten om te helpen de resolutie uit te voeren, een suggestie die Cuba al heeft afgewezen.

In voorgaande jaren heeft Mexico tijdens de jaarlijkse zitting van de Commissie voor de Mensenrechten in Genève altijd tegen de Cuba-resolutie gestemd. Dit jaar wijkt Mexico daarvan af vanwege de 'constructieve' toon van de tekst, zo zei president Fox maandag. Van een veroordeling is volgens hem geen sprake.

Minister van Buitenlandse Zaken Castaneda zei gisteren dat het beleid jegens Cuba niet is veranderd. Mexico is het enige land in Latijns Amerika dat na de revolutie van 1959 de Amerikaanse druk weerstond om de diplomatieke betrekkingen met het regime van Castro te verbreken.

Castaneda werd vorige maand door Cuba scherp gekritiseerd, omdat hij op aandringen van de VS Castro zou hebben gedwongen de VN-top in Monterrey vroegtijdig te verlaten.

De Cuba-resolutie werd tot nu altijd ingediend door de VS. Omdat de Amerikanen dit jaar voor het eerst niet in de mensenrechtencommissie zijn gekozen, vroegen zij Uruguay voor die klus.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden