Mexico pakt drugsbaas 'Barbie' op

President Calderón is trots op de arrestatie van een gewelddadige crimineel. Maar experts verwachten een bloedige strijd tussen drugskartels om diens territorium....

Van onze correspondent Allart Hoekzema

SANTA CRUZ De Mexicaanse president Felipe Calderón heeft opnieuw een slag gewonnen in zijn bikkelharde, omstreden oorlog tegen ’s lands kartels. Maandag werd een van Mexico’s gewelddadigste drugsbazen – Edgar Valdez, alias ‘La Barbie’ – opgepakt. Dezelfde dag werd bekend dat 10 procent van de federale politie corrupt is. Veel agenten spelen onder een hoedje met de narcobendes.

Calderón twitterde maandagavond lokale tijd trots vanuit zijn paleis dat ‘een van de meest gezochte criminelen in binnen- en buitenland’ was ingerekend. Zowel in Mexico als in de Verenigde Staten stond een premie van ruim 1,5 miljoen euro op Valdez’ hoofd. Na ruim een jaar politieonderzoek werd het beruchte lid van het drugskartel Beltrán Leyva in een buitenwijk van Mexico-Stad aangehouden. Hij verzette zich niet tegen zijn arrestatie, aldus de woordvoerder van de nationale veiligheidsdienst SSP. ‘Valdez heeft banden met georganiseerde bendes in Midden- en Zuid-Amerika die drugs smokkelen naar de VS’, zei hij. Het is nog onduidelijk of de drugsbaron wordt uitgeleverd aan de Amerikanen.

Vanwege zijn blanke huid, blonde haar en blauwe ogen werd Valdez ‘La Barbie’ genoemd. De onschuld van zijn bijnaam contrasteert met zijn hypergewelddadige optreden. Bij voorkeur onthoofdde hij zijn slachtoffers om ze vervolgens aan bruggen op te hangen, met een cynisch briefje erbij. Valdez (37) groeide niet zoals de meeste Mexicaanse drugsbazen op in armoede, maar in een welgesteld gezin in Laredo, Texas. Hij speelde American Football op school en werd tweetalig opgeleid. Wat hem ook onderscheidde van zijn narcocollega’s die de schaduw prefereren, was dat hij Versacepakken droeg en zich in de badplaats Acapulco graag liet zien met mooie showgirls en actrices.

Strijd om het leiderschap
‘La Barbie’ – een ex-bondgenoot van Mexico’s meest gezochte man Joaquín ‘El Chapo’ Guzmán – was in een strijd verwikkeld om het leiderschap van het Beltrán Leyva-kartel, na de dood in december vorig jaar van Arturo Beltrán Leyva. Vooral in het zuiden van Mexico verliep de machtsstrijd extreem bloedig. Het is de tweede keer in een maand dat de Mexicaanse autoriteiten een belangrijk punt scoren tegen de kartels. Op 30 juli werd drugsbaas Ignacio ‘Nacho’ Coronel van het Sinaloa-kartel doodgeschoten door militairen in de luxueuze wijk Zapopán, in de noordwestelijke stad Guadalajara. Coronel werd ook wel de ‘kristalkoning’ genoemd: hij handelde vooral in de synthetische drug crystal meth.

Met de aanhouding van Valdez heeft de regering-Calderón wederom een slag gewonnen, erkennen waarnemers. Maar het is ook goed nieuws voor het Sinaloa-kartel, aangevoerd door Joaquín Guzmán. ‘El Chapo’, die wordt gerekend tot de rijkste mensen op aarde, voert een bloedig gevecht met de andere georganiseerde drugsbendes om de beste smokkelroutes naar de lucratieve Amerikaanse markt. ‘Helaas voor Calderón zal de arrestatie van Valdez waarschijnlijk nog meer geweld opleveren. De kartels van Sinaloa, Los Zetas en La Familia zullen met alle middelen proberen het territorium van Beltrán Leyva te veroveren’, zei Pedro de la Cruz, veiligheidsexpert aan de UNAM-universiteit in Mexico-Stad, gisteren tegen het dagblad El Universal.

President Calderón lanceerde bij zijn aantreden in december 2006 een grootscheeps militair offensief tegen de georganiseerde misdaad. Deze oorlog tegen de drugs heeft sindsdien al meer dan 28.300 mensen het leven gekost. Vorige week vond het schokkendste voorval van de afgelopen vier jaar plaats, toen 72 lichamen werden gevonden op een boerderij dicht bij de grens met de VS. De slachtoffers zijn volgens de politie vermoord door het kartel van Los Zetas. De enige overlevende, een 18-jarige Ecuadoriaan, is maandag onder zware politiebegeleiding teruggevlogen naar zijn land.

Corrupte politie
Eveneens maandag werd bekend dat zeker 10 procent van de Mexicaanse federale politieagenten dit jaar is ontslagen wegens corruptie. De 3.600 agenten kwamen niet door een betrouwbaarheidstest en 465 van hen zijn aangeklaagd wegens ernstige misdrijven, aldus politiecommissaris Facundo Rosas. Het ontslagen personeel mag geen nieuw werk zoeken bij andere veiligheidsdiensten. Veel voormalige agenten gaan aan de slag als huurmoordenaars bij de kartels.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden