Mexico ontdekt enorm narcolab

Grootste fabriek van synthetische drugs uit de historie...

Van onze correspondent Cees Zoon

MEXICO-STAD Het complex heeft water, licht, telefoon, internet en satelliettelevisie. Het telt slaapgebouwen, keukens, een ziekenhuisje en 32 goed uitgeruste laboratoria. Het ‘narcoparadijs’ noemen de Mexicaanse media de ontdekking door het leger van de grootste fabriek van synthetische drugs die ooit is gevonden.

Het complete mini-stadje ligt op 2.000 meter hoogte in het meest onbegaanbare deel van de bergen in de Gouden Driehoek, het grensgebied tussen de Mexicaanse staten Sinaloa, Durango en Chihuahua. Het is een oord met een omvang van 240 hectaren. Alle gebouwen zijn prima gecamoufleerd onder de weelderige begroeiing. Leger en politie in Mexico zijn wel wat gewend want sinds 2006 ontmantelden zij 157 drugslaboratoria. Maar nummer 158 verslaat ze allemaal.

Aangenomen wordt dat het mega-laboratorium eigendom is van Joaquín Guzmán, bijgenaamd Het Kleintje, de leider van het kartel van Sinaloa die figureert op de lijst van het blad Forbes met de rijkste personen van de planeet.

Een heel leger chemici, timmerlieden, loodgieters, stukadoors, koks en huurmoordenaars woonde hier compleet met vrouwen en kinderen. Het dorp beschikt over eigen generatoren voor het opwekken van elektriciteit, zware machines, tientallen terreinwagens en maanwagens, 32 volledig uitgeruste laboratoria, chemicaliën, brandstof, gas en wapens, allemaal met als doel het produceren van meer dan 100 kilo synthetische drugs per dag.

Producten als cristal, ice, xtc en diverse andere drugs bestemd voor de Amerikaanse en Europese markt. Hoeveel het superlaboratorium heeft opgeleverd is nog niet becijferd. Volgens de drugsdeskundigen levert dit spul per kilo honderdduizend euro winst op.

Het kartel had gekozen voor een bijzonder onherbergzame streek. Zonder een maanwagentje of een helikopter is het onmogelijk het huis van de ‘directeur’ van het complex te bereiken: een luxe chalet. De gevluchte directeur moest zijn kledingcollectie van Versace en Hugo Boss achterlaten. In het huis werd zelfs een catalogus gevonden waaruit hij vrouwen kon ‘bestellen’, inclusief enkele in Mexico bekende actrices.

Toen het leger arriveerde, was er niemand meer te bekennen. Alles wijst er op dat de bewoners zwaren gewaarschuwd voor de legeractie. De soldaten legden beslag op onder meer acht ton marihuana, 32 duizend liter chemicaliën en honderden kilos synthetische drugs.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden