Mexico kwaad op tijdschrift Forbes

Mexico is kwaad op het Amerikaanse tijdschrift Forbes. Dat plaatste de beruchte drugsbaron Joaquin ‘El Chapo’ Guzman als nummer 42 op zijn lijst van 67 ‘Machtigste Mensen ter Wereld’.

AP

Het Mexicaanse ministerie van Binnenlandse Zaken noemde de plaatsing van Guzman op de lijst een belediging, ‘niet alleen van de Mexicaanse overheid, maar van alle internationale inspanningen om maffia’s en georganiseerde misdaad te elimineren’.

Offensief

Sinds president Felipe Calderon eind 2006 een offensief tegen de drugskartels begon, zijn in Mexico bijna veertienduizend mensen door drugsgerelateerd geweld om het leven gekomen. Ook in de grensstad Ciudad Juarez, waar dit jaar meer dan tweeduizend doden vielen, heerst verbijstering over de lijst van Forbes. ‘Ik vind dit slecht, omdat de nieuwsmedia een drugshandelaar boven mensen zetten die wettig zaken doen’, zei Josefina Ramirez, een accountant in Ciudad Juarez.

Forbes schat de waarde van het drugsimperium van Guzman, dat hij uitbouwde nadat hij acht jaar geleden verstopt in een vrachtwagen met vuile was uit een gevangenis ontsnapte, op een miljard dollar. Hij leidt het drugskartel van Sinaloa, dat met geweld de lucratieve drugsroutes van rivaliserende bendes inpikte en zijn contrabande via tunnels over de Amerikaanse grens transporteert. Een groot deel van het geweld in Mexico wordt aan het kartel van Guzman toegeschreven.

‘Natuurlijk is hij invloedrijk, rijk en machtig, maar hij heeft zoveel levens gekost, zoveel jongeren. Ik wou dat ze een lijst hadden waarop ook dat naar voren komt’, zei Gabriela Lopez, een 25-jarige zakenvrouw in Sinaloa.

Discussie

Forbes zegt Guzman op de lijst te hebben gezet om discussie los te maken. ‘Horen verachtelijke criminelen als de Mexicaanse drugsmiljardair Joaquin Guzman überhaupt op deze lijst?’, vraagt het blad zijn lezers.

In maart reageerde Mexico ook al gepikeerd op het besluit van Forbes om Guzman op de lijst van miljardairs in de wereld te plaatsen. Calderon verweet toen niet nader genoemde ‘bladen die niet alleen liegen over de toestand in Mexico, maar ook criminelen prijzen’.

Guzman (AP) Beeld
Guzman (AP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden