Nieuws

Mexico klaagt in VN-veiligheidsraad over ‘hamsteren’ van vaccins door rijke landen

Een lading Pfizer-BionTech COVID-19 vaccines worden uitgeladen in Mexico Stad  Beeld REUTERS
Een lading Pfizer-BionTech COVID-19 vaccines worden uitgeladen in Mexico StadBeeld REUTERS

Mexico heeft woensdag in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties de scheve verdeling van coronavaccins aangekaart. Het is ‘oneerlijk en onacceptabel’ dat rijke landen vaccins hebben ‘gehamsterd’, stelde Marcelo Ebrard, de Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken, in de bijeenkomst van het hoogste VN-orgaan. Volgens de minister is tweederde van de vaccins in handen van tien rijkere landen.

Terwijl (grofweg) het noordelijk halfrond vaccins produceert én massaal inkoopt, blijven zuidelijke landen achter. Latijns-Amerika en de Cariben ontvangen een fractie van wat landen als de VS, Canada en EU-lidstaten hebben ingeslagen, zei minister Ebrard namens Mexico, dat een van de tien tijdelijke zetels van de VN-Veiligheidsraad inneemt.

In de wereldwijde vaccinatiesprint (beter gezegd: marathon) doet alleen het Zuid-Amerikaanse Chili mee in de voorhoede. Het land heeft inmiddels 13 procent van de bevolking gevaccineerd. De top 40 bestaat vrijwel geheel uit Europese landen, Israël (helemaal vooraan), de VS, enkele Arabische golfstaten en een klein en rijk land als Singapore.

Latijns-Amerika bovenaan lijst met coronadoden

Het eerstvolgende Latijns-Amerikaanse land in het klassement is Brazilië op plek 43, met 2,3 procent. Mexico komt pas in de top 50 langs, met 0,7 procent. De nood is hoog in de regio, vijf van de vijftien landen met de meeste doden zijn Latijns-Amerikaans. Brazilië en Mexico staan op plekken twee en drie, met volgens officiële cijfers samen nu ruim 400 duizend slachtoffers.

De Mexicaanse minister Ebrard drong er bij de VN op aan dat het Covax-vaccinatieprogramma van Wereldgezondheidsorganisatie WHO versneld wordt uitgerold. Veel Latijns-Amerikaanse landen die achter het net visten bij het afsluiten van contracten met farmaceuten zijn afhankelijk van het WHO-programma, dat dit jaar wereldwijd 2 miljard vaccins hoopt uit te delen. WHO-baas Tedros Ghebreyesus waarschuwde in januari al dat vaccins ‘hoop brengen voor enkelen, maar voor anderen een volgende steen zijn in de muur van ongelijkheid’.

Geopolitieke gevolgen

Mexico, met een populatie van 126 miljoen, sloot weliswaar contracten met meerdere producenten, onder andere Pfizer, AstraZeneca, het Russische Spoetnik V en het Chinese CanSino, maar ontving tot nu toe slechts 750 duizend vaccins. Voor veel andere Latijns-Amerikaanse landen geldt eveneens dat afspraken met producenten zich nog niet vertalen in snelle leveringen.

De scheve verdeling betekent niet alleen dat zuidelijke landen langer lijden onder de pandemie, ze heeft ook geopolitieke implicaties. Terwijl de Verenigde Staten, Canada en Europa hun inwoners grotendeels injecteren met ‘westerse’ vaccins zoals dat van het Amerikaanse Pfizer en het Britse AstraZeneca, gebruiken Rusland en China hun vaccins als diplomatiek smeermiddel in het zuiden.

Latijns-Amerikaanse landen met linkse regeringen zoals Argentinië, Bolivia, Mexico, Nicaragua en Venezuela hebben Spoetnik V al goedgekeurd, maar ook de Amerikaanse bondgenoot Colombia staat op het punt groen licht te geven voor het Russische vaccin. China doet eveneens goede zaken in Latijns-Amerika met de vaccins Sinopharm, Sinovac en CanSino.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden