Mexichem palmt Wavin in na bod drie keer te hebben verhoogd

Waterleidingfabrikant Wavin komt waarschijnlijk toch in Mexicaanse handen. Het bedrijf met hoofdkantoor in Zwolle wordt voor 531 miljoen euro overgenomen door Mexichem.

AMSTERDAM - Het heeft de Mexicanen wat moeite gekost. In november meldde Mexichem zich voor het eerst, en bood toen 8,50 euro per aandeel. Dat bleek te laag. Na drie verhogingen werd dat 12,50 euro, waarmee Wavin wel tevreden is. De prijs ligt 77 procent boven de koers die het aandeel had voordat Mexichem met zijn overnamepogingen begon. Verwacht wordt dat aandeelhouders hiermee zullen instemmen.

Door de overname van Wavin groeit Mexichem uit tot een concern met een jaaromzet van 4,1 miljard euro en wordt het 's werelds grootste producent van kunststofleidingen. Mexichem is ongeveer zo groot als Wavin. Het heeft geld genoeg, met een oorlogskas van 1 miljard euro. Wavin kampt juist met een vrij zwakke balans, een erfenis van de periode dat het eigendom was van private-equityfonds CVC. Dat bracht het bedrijf in 2006 naar de beurs voor een koers van 55 euro per aandeel. Het bedrijf was echter overladen met schulden. De koers daalde daardoor tot onder de 5 euro.

Wavin maakte bekend 150 banen te schrappen in Europa, maar zegt dat dat niets te maken heeft met de overname.

Wavin heeft nooit iets anders gedaan dan leidingsystemen maken, voor elektra, kabels, (vloer)verwarming en (plafond-)koeling, maar vooral voor water en riolering. Het bedrijf komt voort uit de Waterleiding Maatschappij Overijssel die in de jaren vijftig was opgezadeld met een veel te grote werkplaats. In plaats van die af te stoten, begon WMO er kunststofbuizen te maken. In 1955 moest WMO zijn werkplaats, omgedoopt tot Wavin, afstoten.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden