Mexicanen geloven alles en niemand

Van de bijna-besmetting van president Obama tot het zwijgen van de autoriteiten: Mexico kletst over de fatale griep.

Van onze correspondent Cees Zoon

De Amerikaanse president Barack Obama is tijdens zijn bezoek aan Mexico twee weken geleden mogelijk blootgesteld aan besmetting met varkensgriep. Obama schudde de hand van en praatte uitgebreid met de directeur van het Nationaal Antropologisch Museum in de Mexicaanse hoofdstad. De archeoloog overleed bijna een week later aan een ziektebeeld dat overeenkomt met dat van het nieuwe griepvirus.

De Mexicaanse minister van Gezondheid Córdova wil alleen zeggen dat ‘niet bewezen is dat de archeoloog varkensgriep had’. De officiële doodsoorzaak is longontsteking, een van de symptomen van de griep. In Washington reageerde de woordvoerder van het Witte Huis met een minieme verklaring: ‘President Obama heeft zijn gezondheid aan geen enkel gevaar blootgesteld tijdens zijn bezoek aan Mexico.’

De 63-jarige archeoloog Felipe Solís ontving Obama op donderdagavond 16 april en leidde hem rond in een van de zalen van zijn museum. Ook organiseerde hij het diner diezelfde avond in het museum voor Obama, de Mexicaanse president Calderón en een honderdtal genodigden. Terwijl Mexico-Stad was veranderd in een vesting met duizenden soldaten in de straten bleek het echte gevaar in de adem van zijn gastheer te schuilen. Solís, vertelden medewerkers later, had al voor de aankomst van Obama geklaagd over de ‘verkoudheid’ die hem parten speelde.

De volgende dag meldde Solís zich bij een ziekenhuis, waar hij met spoed werd opgenomen wegens een acute longontsteking. Een dag later raakte hij in coma en op donderdagochtend 23 april later overleed hij.

Het verhaal over de bijna-besmetting van Obama wordt door de Mexicanen met het uur serieuzer genomen. Hoe harder de autoriteiten het proberen te bagatelliseren, des te meer geloof wordt er aan gehecht. Een krant speculeerde zelfs over ‘een bio-terroristische aanval op Obama’.

Intussen wordt voor zeker aangenomen dat de Mexicaanse regering al op de hoogte was van de uitbraak van de varkensgriep, maar die kennis verzweeg om de komst van Obama niet op het spel te zetten.

Omdat het waarheidsgehalte van officiële informatie in Mexico altijd dubieus is, gonst het dezer dagen van de geruchten over de varkensgriep. Meer dan een gerucht lijken de berichten over de herkomst van het virus, door tal van media dinsdag gelokaliseerd in het dorp Perote in de staat Veracruz. Daar is twee maanden geleden al alarm geslagen, maar dat werd door de autoriteiten genegeerd.

Het dorp, dat leeft van de varkensfokkerijen, heeft sinds december vorig jaar te maken met een vernietigende golf van ‘ademhalingsmoeilijkheden’. In maart hadden ‘1.600 van de 3.000 inwoners’ van Perote er last van. In die periode overleden twee baby’s aan longontsteking, en deze week is het eerste officiële geval van varkensgriep in de staat Veracruz hier geconstateerd.

Gouverneur Fidel Herrera sprong uit zijn vel bij de suggestie dat de epidemie in Perote is begonnen. Dat kan helemaal niet, want de griep komt uit Azië, brieste hij. ‘Het virus is gelokaliseerd in Azië, in China. Vandaar is het door reizigers naar de VS gebracht en naar Mexico-stad. Er is absoluut geen relatie met de varkensfokkerijen in het dal van Perote.’

Forenzen in Mexico-Stad dragen monddoekjes. In Mexico zijn waarschijnlijk 152 mensen overleden als gevolg van de varkensgriep, aldus minister Córdova van Volksgezondheid. (AP) Beeld
Forenzen in Mexico-Stad dragen monddoekjes. In Mexico zijn waarschijnlijk 152 mensen overleden als gevolg van de varkensgriep, aldus minister Córdova van Volksgezondheid. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden