Mexicaanse soep

Sylvia Witteman


Ingrediënten


Voor 4 personen
1 fijngesnipperd ui
5 tenen fijngehakte knoflook
2 blikken gesneden tomaten
1 liter kippenbouillon
1 of meer gesnipperde scherpe rode pepertjes
1 thl gemalen komijn
1 thl oregano
1 blik kidneybeans
1 zak tortillachips ongekruid
1 ons geraspte jonge kaas
1 kuipje zure room
bosje gesneden lente-uitjes
bosje verse gesneden koriander
1 avocado in blokjes


Je kunt in Amerika heel lekker eten, vooral als je je daarbij wendt tot gerechten uit andere landen. Mexico bijvoorbeeld. Amerikanen zijn dol op Mexicaans eten, zoals burrito's, wat neerkomt op een kussensloopje van dun, zacht deeg, gevuld met een mengsel van bonen, rijst, vlees, uien, tomaten, guacamole, scherpe jalapenopepers, kaas, zure room, en koriander. Of taco's, wat neerkomt op een gefrituurd bakje van deeg, gevuld met bonen, rijst, vlees, uien, tomaten, guacamole, scherpe jalapenopepers, kaas, zure room, en koriander. Of 'naked' burrito's, wat neerkomt op een bord rijst, met daarop een mengsel van bonen, rijst, vlees, uien, tomaten, guacamole, scherpe jalapenopepers, kaas, zure room, en koriander. Voor wie vreest dat Mexicaans voedsel weinig variatie kent: er is ook een soep, gemaakt van verkruimelde taco's, bonen, vlees, uien, tomaten, guacamole, scherpe jalapenopepers, kaas, zure room, en koriander: daar zit dus geen rijst in, en dat is weer eens helemaal wat anders.

Nee, dat is flauw. Die soep is wel degelijk ontzettend lekker. Het lijkt raar om verkruimelde tortillachips mee te koken, maar die binden de soep en geven een heel speciale, onvergelijkelijke smaak. Officieel moet het met oud geworden en vervolgens krokant gefrituurde stukjes maïstortilla, maar dat is een omslachtige manier om hetzelfde doel te bereiken: een hartig, troostrijk slobbergerecht. Oordeel zelf. Fruit in een zware soeppan de ui, knoflook en rode peper in wat olie langzaam gaar en goudgeel. Voeg de bouillon (groentenbouillon in geval van vegetarisch) toe en de fijngesneden tomaten met sap, kidneybeans, komijn en oregano. Neem twee grote handenvol chips, verkruimel ze en gooi ze in de soep. Pureer de soep een beetje met de staafmixer, maar niet helemaal glad. Laat de soep een minuut of tien zachtjes koken. Proef op zout. Zet de rest van de chips, de room, kaas, avocadoblokjes, lente-ui, en koriander klaar in afzonderlijke kommetjes. Dien de soep op in grote kommen. Iedereen voegt aan tafel ingrediënten naar wens toe. Wie een gevuldere soep wil doet er op het eind nog wat stukjes gare kip(resten) in.


Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden