Mexicaanse president zegt bezoek aan Trump af om bouw muur

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto gaat volgende week niet naar Washington voor een afgesproken ontmoeting met zijn Amerikaanse collega Donald Trump. Dat meldde Peña Nieto donderdag zelf via Twitter. Het is een reactie op het presidentieel decreet waarin Trump woensdag opdracht gaf voor de aanleg van een muur langs de Mexicaans-Amerikaanse grens.

Ben van Raaij
De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto. Beeld reuters
De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto.Beeld reuters

De afzegging van Peña Nieto kwam enkele uren nadat Trump ook via Twitter had gemeld dat de ontmoeting zou worden afgezegd als Mexico niet wil betalen voor de muur. Trump hekelde ook het handelstekort met Mexico, dat zo'n 60 miljard dollar bedraagt, en het vrijhandelsverdrag Nafta, dat volgens hem heeft geleid tot het verdwijnen van banen en bedrijven in de VS.

'Vanochtend hebben wij het Witte Huis laten weten dat ik de werkontmoeting die voor volgende week dinsdag staat gepland niet zal bijwonen', twitterde Peña Nieto. Hij voegde eraan toe: 'Mexico blijft bereid samen te werken met de VS om afspraken te maken die voor beide landen gunstig zijn.'

Trump zei dat de ontmoeting toch 'vruchteloos' zou zijn geweest als Mexico de VS niet 'met respect' behandelt. 'De president van Mexico en ikzelf hebben besloten onze geplande ontmoeting van volgende week te annuleren', gaf Trump een geheel eigen 'alternatieve' versie van Pena Nieto's besluit tegenover Republikeinse Congresleden die bijeen zijn in Philadelphia voor overleg.

Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer reageerde eerder al op de aankondiging van Pena Nieto door te zeggen dat naar een datum zal worden gezocht 'om iets te plannen in de toekomst'. 'We houden de communicatielijnen open.' Later maakte Spicer nog bekend dat Trump een belasting van 20 procent wil heffen op alle uit Mexico geïmporteerde goederen om de muur te financieren.

Er heerste donderdag de hele dag verwarring over Nieto's bezoek. Mexicaanse functionarissen lieten aanvankelijk weten dat het bezoek mogelijk zou worden afgelast. De Mexicaanse minister van Buitenlandse Zaken Luis Videgaray zei later dat het gewoon zou doorgaan. Dit veranderde na Trumps tweet.

Wennen

Het is duidelijk dat Trumps onvoorspelbare en agressieve stijl wennen is voor de beheerste Mexicaanse diplomatie. 'Ik denk dat je diplomatie niet via Twitter moet beoefenen', zei minister van Financiën Jose Antonio Meade tegen Radio Formula. Volgens oud-voorlichter Jorge Cataneda, geciteerd door persbureau AP, had 'Peña Nieto geen andere keuze dan te zeggen: ik ga niet.'

Trump zette woensdag zijn handtekening onder een presidentieel decreet over de muur, zodat de bouw snel kan starten. In een interview met ABC News gaf Trump aan dat de Amerikanen de kosten voor de grensmuur gaan voorschieten, maar dat die zullen worden verhaald op Mexico. 'Misschien wel in een ingewikkelde vorm, maar ze zullen betalen', aldus Trump.

Leiders van het door de Republikeinen gedomineerde Congres lieten donderdag weten dat zij de financiering van de grensmuur gaan regelen. De muur gaat tussen de 12 en 15 miljard dollar kosten. 'Wij gaan de muurkwestie zelf aanpakken. Dan kan de president zich bezighouden met zijn relaties met andere landen', zei Mitch McConnell, de Republikeinse fractieleider in de Senaat, tijdens het Congresledenoverleg van de partij in Philadelphia.

Mark Morgan, het hoofd van de Border Patrol, het agentschap dat de grenzen van de VS met Mexico en Canada bewaakt, heeft donderdag zijn functie ter beschikking gesteld. Morgan vertelde stafleden dat hem gevraagd was op te stappen. De voormalig FBI-agent was pas zeven maanden in dienst. Hij kwam hard in aanvaring met de vakbond van de grensbewakers, nadat die zich hadden uitgesproken voor presidentskandidaat Trump en zijn muur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden