Mexicaanse president verkoopt eigen vliegtuig om migratieakkoord tussen de VS en Mexico te bekostigen

De presidentiële Boeing 787 Dreamliner van Mexico moet 150 miljoen dollar opbrengen. President López Obrador zoekt namelijk geld om de verbeterde grenscontroles met Guatemala te kunnen betalen, die hij collega Trump heeft beloofd. López Obrador vindt het presidentiële vliegtuig bovendien een symbool van zelfverrijking van de corrupte elite.

Tijdens zijn presidentscampagne in 2018 kondigde Andrés Manuel López Obrador al aan dat hij het vliegtuig wilde verkopen. De opbrengst moest toen nog naar de bestrijding van armoede gaan. Als president zou hij met commerciële vliegtuigen gaan vliegen. Dat doel maakt hij waar. De ‘José Mariá Morelos y Pavón’ – het in 2016 in gebruik genomen vliegtuig is vernoemd naar een leider van de Mexicaanse onafhankelijkheidsbeweging – staat al maanden aan de grond in Californië.

De Mexicaanse president schuwt populistische beslissingen niet. Naast de verkoop van het presidentiële vliegtuig zet de 65-jarige Obrador 263 auto’s en 76 vliegtuigen in de etalage. Ook stelde hij de presidentiële ambtswoning open voor publiek direct na zijn installatie in december 2018.

Op sociale media is er kritiek op het besluit om het presidentiële vliegtuig te koop te zetten: het toestel is betaald met Mexicaans belastinggeld, maar door een eventuele verkoop vloeit het geld naar de opvang van niet-Mexicaanse migranten. Het zou in strijd zijn met het socialistische beleid van López Obrador.

Gambiaanse Roll Royce

De Mexicaan is niet de eerste president die snijdt in het wagenpark en het aantal vliegtuigen van zijn land. Vorig jaar mei bracht de Gambiaanse president Adama Barrow naar buiten dat zijn land de Rolls-Royces en vliegtuigen van zijn voorganger Yahya Jammeh ging verkopen. Met de opbrengst van miljoenen dollars kon Gambia een deel van de staatsschuld aflossen, die tijdens het 22-jarige regime van Jammeh flink was opgelopen.

Ook de Pakistaanse premier Imran Khan probeerde vorig jaar zieltjes te winnen door het wagenpark van zijn voorgangers te veilen. Tijdens de verkiezingscampagne had hij beloofd een Pakistan te creëren dat niet leunt op een corrupte elite. De veiling bracht ongeveer een 1,4 miljoen euro op. Dat was een stuk minder dan de premier had verwacht.

Naast Mexico beschikken ook landen als Frankrijk, Rusland en China over een presidentieel vliegtuig. Het bekendste presidentiële vliegtuig is de Air Force One van de Amerikaanse president Trump. De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un vliegt in een vliegtuig dat nog gebouwd is in de Sovjetperiode. Hij is niet trots op deze veertig jaar oude Ilyushin Il-62M, want in juni vorig jaar vloog hij in een gehuurd Chinees vliegtuig naar Singapore voor de veelbesproken top tussen hem en Trump. Ook Nederland is in het bezit van een staatsvliegtuig. De Boeing 737-700 BBJ wordt gebruikt door de Nederlandse regering en het koningshuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden