Mexicaanse politie was betrokken bij bloedbad

De aanwijzingen stapelen zich op dat de massamoord drie weken geleden op 45 inwoners van het dorp Acteal in de Mexicaanse deelstaat Chiapas het werk is geweest van overheidsdienaren....

AP, Reuters

SAN CRISTOBAL DE LAS CASAS

De Mexicaanse justitie heeft deze getuigenverklaring gepubliceerd, maar heeft er niet bij verteld wie politiecommandant Félipe Vazquez Espinoza had opgedragen de wapens te leveren.

Vazquez Espinoza is de commandant van de rijkspolitie in Los Chorros, een dorpje in de buurt van de plek waar op 22 december het bloedbad onder de Indianen werd aangericht door gewapende aanhangers van de regering. De politiecommandant is aangeklaagd wegens wapensmokkel, machtsmisbruik en het geven van toestemming om illegale wapens te dragen.

Overlevenden van het drama geven gewapende aanhangers van de regerende Institutionele Revolutionaire Partij de schuld van de massamoord. In Chiapas staan sinds januari 1994 twee partijen tegenover elkaar: de ene fractie steunt de regering, de andere steunt de rebelse zapatistas die meer autonomie eisen voor de Indiaanse bevolking.

Vazquez Espinoza heeft rechercheurs verteld dat hij opdracht had gekregen burgers toestemming te geven voor het dragen van wapens voor munitie van hoog kaliber. Dat soort wapens zijn verboden.

Toen hij aan hogerhand wilde doorgeven dat burgers die wapens droegen, werd hem te verstaan gegeven dat hij 'eerst moest controleren of die gewapende burgers lid waren van de Institutionele Revolutionaire Partij, en zo ja, dat zij met rust gelaten moesten worden'.

Vorige week heeft de chef van de rijkspolitie in Chiapas, generaal Jorge Gamboa Solis, ontslag genomen. Onduidelijk is nog of er een justitieel onderzoek tegen hem loopt vanwege het bloedbad van Acteal. Ook de gouverneur van de deelstaat en de minister van Binnenlandse Zaken zijn opgestapt.

Tot nu toe werd de massamoord uitsluitend in de schoenen geschoven van lokale functionarissen. Maar volgens de dorpelingen was de slachting het werk van een paramilitaire eenheid, die al sinds augustus in de bergen rond Los Chorros oefende. Het ging voornamelijk om inwoners van Los Chorros.

Commandant Vazquez Espinoza heeft toegegeven dat hij zijn mannen opdracht had gegeven om de in omliggende dorpen rond Los Chorros wapens en munitie te vergaren. Die werden overgedragen aan Tomás Perez Mendez, inwoner van de gemeente. Hem worden verschillende moorden ten laste gelegd.

De Commissie voor de Rechten van de Mens in Mexico heeft inmiddels geëist dat elf overheidsfunctionarissen vanwege het bloedbad opstappen. De commissie beschuldigt de voormalige gouverneur van Chiapas en leden van zijn regering ervan dat zij op de hoogte waren de plannen voor de massaslachting, maar niets hadden ondernomen.

De politie van Chiapas opende maandag het vuur op demonstrerende zapatistas. Een 38-jarige vrouw overleed aan haar verwondingen, haar 2 jaar oude dochtertje raakte gewond.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden