Mexicaanse markten in greep van geruchten

De Mexicaanse financiële markten zijn gisteren in rep en roer gebracht door een stroom van geruchten, met als wildste een mogelijke militaire coup....

REUTER

Reuter

MEXICO CITY

Het rumoer kwam in New York op gang en verspreidde zich snel over een groot aantal landen. Handelaren in New York kregen ook telefoontjes uit Zwitserland over deze 'affaire'. Behalve het gerucht van een coup ging ook het bericht de ronde dat in de zuidelijke staat Chiapas de militairen weer in actie waren gekomen tegen de Zapatistas.

De geruchtenstroom leidde in Mexico City tot een koersval van de peso tegenover de dollar met 5 procent maar de Mexicaanse munt wist zich weer iets te herstellen nadat een woordvoerder van de president alle verhalen had ontkend. 'Het idee dat er een verschil van mening is (tussen president Zedillo en de militairen) is volstrekt ongegrond' aldus de woordvoerder.

Ook de Mexicaanse beursvloer kon zich niet aan de zenuwachtige stemming onttrekken. In het begin van de handel zakte de index in snel tempo met ruim 1 procent, maar later krabbelden de koersen weer iets op.

Behalve de presidentiële woordvoerder ontkenden ook de minister van Defensie en die van Binnenlandse Zaken dat er sprake was van onrust in Mexico. Niet veel later liet het ministerie van Financiën weten dat er niets waar was van het bericht dat minister Guillermo Ortiz van Financiën zijn baan had opgezegd. Dit is een vrij hardnekkig gerucht dat al ettelijke weken de ronde doet.

De Mexicaanse regering presenteerde twee weken geleden een nieuw economisch plan voor 1996 om de economie weer uit het slop te krijgen en de inflatie onder controle. De prijzen stijgen dit jaar naar verwachting nog met niet minder dan 50 procent. Voor volgend jaar wordt een economische groei voorzien van ongeveer 3 procent, vooral door een flinke stijging van de export.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden