Mexicaanse marine doodt kopstuk van drugskartel

Heriberto Lazcano, kopstuk en medeoprichter van het gevreesde Mexicaanse drugskartel Los Zetas, is dood. Lazcano, bijgenaamd 'El Verdugo' (De Beul), 'El Lazca' of 'Z-3', kwam zondag om bij een vuurgevecht met Mexicaanse marinemensen in de noordelijke deelstaat Coahuila, niet ver van de Amerikaanse grens.

VAN ONZE VERSLAGGEVER IÑAKI OÑORBE GENOVESI

AMSTERDAM - Forensisch onderzoek heeft volgens de marine bevestigd dat het om de 38-jarige Lazcano gaat. De Mexicaanse autoriteiten gaven gisteren twee foto's vrij waarop een dode man te zien is, volgens hen Heriberto Lazcano.

Pijnlijk voor hen is echter dat Lazcano's lijk nog voor die bekendmaking gestolen werd, na een opmerkelijke overval op het mortuarium door gewapende mannen met bivakmutsen op. Zo werd een zeer succesvolle dag voor de Mexicaanse drugsbestrijders meteen weer overschaduwd door een actie die juist de aanhoudende kracht van de georganiseerde misdaad in Mexico aantoonde.

Wie de overval op het mortuarium uitvoerde is onbekend. Volgens de ene lezing gebeurde dit door familieleden van Lazcano. Anderen houden het erop dat het lijk van de Zetas-baas door leden van een mogelijk rivaliserende drugsbende is meegenomen. Dit mysterie leidde er in ieder geval toe dat veel Mexicanen gisteren twijfelden of 'De Beul'wel echt dood is.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Lazcano, die wordt verdacht van honderden moorden, te vroeg is doodverklaard. Ook in september 2007 berichtten de Mexicaanse autoriteiten dat Lazcano was omgekomen, na een confrontatie met militairen in de deelstaat Tamaulipas. Later werd die verklaring haastig ingetrokken.

Ditmaal zegt de Mexicaanse marine 'sterke bewijzen' te hebben dat het echt om de op een na meest gezochte drugsbaas van Mexico gaat. Lazcano, op wiens hoofd de VS 5 miljoen dollar (3,9 miljoen euro) hadden gezet en Mexico nog eens 2,3 miljoen dollar, moest op de lijst van meest gezochte criminelen alleen Joaquín 'El Chapo' Guzmán, de baas van het Sinaloa-Kartel, voor zich dulden.

Het verhaal van Lazcano, die wordt gezien als een van de medeoprichters van wellicht het machtigste en gewelddadigste drugskartel uit de historie van Mexico, begon eind jaren negentig. Lazcano was toen een van de leden van een speciale, in de VS opgeleide, drugsbestrijdingseenheid van het Mexicaanse leger. Hij werd door oud-militair Arturo Guzmán Decenas overgehaald over te stappen naar de drugswereld. Lazcano trad toe tot de speciale lijfwacht van Osiel Cárdenas Guillén, destijds baas van het Golf-Kartel. Lazcano en de andere oud-militairen noemden zichzelf 'Los Zetas'. Jarenlang opereerden ze als een efficiënte en dodelijke gewapende hand van het Golf-Kartel. Toen drugsbaas Cárdenas Guillén in 2003 werd opgepakt, gingen de leden van Los Zetas steeds meer hun eigen handeltjes opzetten.

Na de dood van oud-militair Guzmán Decenas (Z-1) en de aanhouding van Rogelio González Pizaña (Z-2) in een seksclub in de deelstaat Tamaulipas, kwam Lazcano (Z-3) eind 2004 aan het hoofd van Los Zetas te staan. Het was het begin van een bloedige drugsoorlog tegen rivaliserende narcobendes, met als inzet de lucratieve smokkelroutes van drugs naar de VS.

Ook hielden de leden van Los Zetas zich bezig met mensensmokkel, ontvoeringen, afpersing en brandstofroof. Met bruut geweld als handelsmerk. Zo schokte de bende in 2006 badplaats Acapulco door rivalen te onthoofden. Vorig jaar stak de bende het Casino Royale van Monterrey in brand. Bij die brand vielen 50 doden. Lazcano zou zelf drugsrivalen en politieagenten hebben geëxecuteerd. Zijn favoriete executiemethode: tegenstanders laten verscheuren door de tijger die hij op een van zijn buitenverblijven hield.

Over twee maanden draagt de Mexicaanse president Felipe Calderón de macht over aan zijn opvolger Enrique Peña Nieto. Het einde van Zetas-baas Heriberto Lazcano is wellicht het grootste succes van Calderóns nu zes jaar durende militaire offensief tegen de drugskartels.

Drie jaar geleden werd de machtige drugsbaas Arturo Beltrán Leyva geveld. Twee weken geleden werd Ivan 'El Taliban' Velazquez, een van de Zetas-leiders, opgepakt. Afgelopen weekeinde volgde de aanhouding van Salvador Alfonso Martinez, bijgenaamd 'La Ardilla' (De Eekhoorn). Hij wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van 72 migranten in Tamaulipas in 2010 en geldt als een bondgenoot van Zetas-leider Miguel Ángel Treviño Morales, 'Z-40'. De laatste kwam in opstand tegen de nu gedode Lazcano.

De successen in de militaire campagne tegen de drugskartels worden overschaduwd door de 50 duizend mensenlevens die deze strijd in Mexico inmiddels heeft gekost.

Lazcano's dood grootste succes van Calderón

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden