Mexicaanse afkickcentra strijdtoneel drugkartels

Een groep gemaskerde en zwaarbewapende mannen heeft woensdagavond in een afkickcentrum in de Mexicaanse stad Ciudad Juárez 22 patiënten neergeschoten. Zestien van hen waren op slag dood. Een zeventiende overleed later in het ziekenhuis.

Van onze correspondent Cees Zoon

De drugsoorlog in Mexico wordt in toenemende mate gekenmerkt door massamoorden zoals die in Ciudad Juárez, een van de gevaarlijkste steden van het land. De legering van 15 duizend militairen in de stad, dichtbij de Verenigde Staten, heeft niet geleid tot meer veiligheid. Het bloedbad vond plaats op twee blokken van het hoofdbureau van politie. Zoals gewoonlijk ontkwamen de daders.

De massamoord hangt vermoedelijk samen met de strijd tussen verschillende drugsbendes over ‘het eigendom’ van de in het afkickcentrum verblijvende jongeren. Eerder deze week verklaarde de minister van Veiligheid van de staat Chihuahua, waarvan Ciudad Juárez de hoofdstad is, dat de afkicktehuizen in zijn staat recruteringscentra van de kartels zijn geworden. ‘In dit soort centra werven de kartels jongeren tussen de 17 en 23 jaar als leerling-huurmoordenaars. Zij worden door de criminele organisaties als ‘wegwerpkrachten’ beschouwd: als zij omkomen of worden gearresteerd, zijn ze makkelijk en snel te vervangen door lotgenoten.’

Ook in andere Mexicaanse staten worden de centra steeds vaker gebruikt door de kartels. Uit bekentenissen van gearresteerde leden van het kartel De Familie blijkt dat deze organisatie in de staat Michoacán systematisch jongeren werft in afkickcentra.

Ciudad Juárez beleefde woensdag een van de gewelddadigste dagen van het jaar. In totaal werden 40 mensen geëxecuteerd door narco-bendes. In Morelia, de hoofdstad van Michoacán, werd de onderminister van Veiligheid van de deelstaat op straat doodgeschoten toen hij zijn kantoor verliet. Ook zijn chauffeur en een van zijn lijfwachten kwamen om door het geweervuur van een groep huurmoordenaars.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden