Mevrouw Zuckerberg krijgt niet zomaar de helft

Het was een feestelijke week voor Facebook-oprichter Mark Zuckerberg: eerst ging vrijdag zijn bedrijf naar de beurs, waarbij hij 19 miljard (14,8 miljard euro) dollar ophaalde, een dag later trad hij in het huwelijk met zijn liefje van de middelbare school, Priscilla Chan.

Mariken Smit
Priscilla Chan en Mark Zuckerberg. Beeld ap
Priscilla Chan en Mark Zuckerberg.Beeld ap

De Amerikaanse pers speculeert over de volgorde van deze twee gebeurtenissen. Het huwelijk zou ná de beursgang zijn gesloten om te voorkomen dat Chan, vorige week afgestudeerd als basisarts, mede-eigenaar zou worden van Facebook. Dat suggereert The New York Times. Zuckerberg heeft de meerderheid van de aandelen in handen.

Speciale wet
Californië, waar het stel trouwde, heeft een speciale wet voor het trouwen in gemeenschap van goederen. Waar in de meeste Amerikaanse staten geldt dat na een huwelijk in gemeenschap van goederen alle bezittingen van de echtelieden gezamenlijk worden, gelden in Californië andere regels. Bezit dat vóór het huwelijk is vergaard, blijft individueel eigendom. Alleen wat ná het huwelijk wordt vergaard, geldt als gemeenschappelijk eigendom.

Chan is voor zover bekend geen mede-eigenaar van Facebook geworden. Een woordvoerder van het bedrijf wil niet ingaan op de vraag of het pasgetrouwde stel huwelijkse voorwaarden heeft opgesteld. Ook wil hij niet zeggen of Chan voor het huwelijk op haar eigen naam aandelen in Facebook heeft ontvangen.

Grijs gebied
Volgens The New York Times is er een 'juridisch grijs gebied' als het gaat om waardevermeerdering van het bedrijf gedurende het huwelijk. Aangezien het Zuckerbergs taak is bij te dragen aan de groei van Facebook 'zullen de vruchten van deze inspanningen toekomen aan de gemeenschap', aldus advocaat Chris Donnelly in de krant. Dat betekent dat een rechtbank bij een eventuele scheiding zeker wel 'iets' van die groei zal toekennen aan Chan, denkt Donnelly.

Ironisch genoeg gaat het binnen een week juist de omgekeerde kant op: Facebook is sinds de beursgang 2 miljard dollar minder waard geworden, doordat de koers is gedaald. Arme Mark, werd er dan ook getwitterd: net 24 uur getrouwd, moet je al tegen je vrouw zeggen dat je 2 miljard dollar hebt verloren. Eén troost: op zijn Facebookpagina hebben 54 duizend mensen hem gefeliciteerd met zijn huwelijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden