Mevrouw Van der Sar, over privéleed en nieuwsberichtgeving

Charles Bromet en Willem Vissers

In de algemene e-mailbak van de sportredactie van ¿de Volkskrant¿ kwam vandaag de volgende reactie binnen:

Goedemorgen,

Ik ben niet zo van de roddels en persoonlijke berichten, zeker niet op de sportpagina, maar als je regelmatig bericht over bijvoorbeeld de onvermijdelijke Sylvie Meis en haar borstkanker is dit zeker nieuws, ook omdat van der Sar dus voorlopig niet speelt in de drukste voetbalperiode in Engeland.

http://www.guardian.co.uk/football/2009/dec/28/edwin-van-der-sar-wife-haemorrhage

Om privacyredenen heb ik de naam van de afzender hier weggelaten. En terwijl ik dat zo opschrijf, bedenk ik me dat ik zojuist achter mijn laptop ben gaan zitten met dat ene woord, privacy, in het achterhoofd.

Wanneer besluit je, als sportredacteur of sportredactie, om een bericht uit de privésfeer op een sportpagina te plaatsen en wanneer niet? Dat luistert heel nauw. Er zijn geen (geschreven) wetten voor. Vaak laat je het aan je gevoel over. En nadat je dat hebt gedaan, treden anderen met je in discussie over het waarom. Waarna de onvermijdelijke voors en tegens netjes tegenover elkaar kunnen worden gezet.

Het bericht over Edwin van der Sar die van Manchester United `compassionate leave¿ heeft gekregen, zoals Daniel Taylor van The Guardian het zo mooi verwoordt, omdat zijn vrouw is getroffen door een hersenbloeding, zou misschien best op de sportpagina hebben gekund. De club is er zelf over naar buiten getreden. Sir Alex Ferguson heeft een toelichting gegeven. En iedereen die het bericht leest, kan niet anders dan een enorme empathie voelen voor de doelman en zijn gezin.

De bewuste lezer van de hier geplaatste mail herinnerde ons aan `de onvermijdelijke Sylvie Meis en haar borstkanker¿. Maar ook dat is destijds niet als nieuwsbericht meegegaan op de sportpagina van "de Volkskrant". We hebben dat later, in een wat uitgebreider artikel over Van der Vaart, naar voren laten komen.

Ook in dat geval telde het volgende principe: De privé-situatie had een dermate grote invloed op het sportieve ¿ Van der Vaart besloot, ondanks een uitzichtloze situatie, bij Real Madrid te blijven, zodat zijn vrouw zich kon laten behandelen door haar vertrouwde arts ¿ dat werd besloten er melding van te maken.

Ik ben er daarom van overtuigd dat wij er in de krant ¿ wanneer weet ik niet, want ik ben een aantal dagen vrij ¿ op een gegeven moment zeker op zullen terugkomen. Waarschijnlijk op dezelfde integere, terughoudende manier als destijds in de situatie met Van der Vaart.

En dat vind ik ook eigenlijk wel een prettige gedachte. Waarom? Kwestie van gevoel.

Charles Bromet

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden