Meubelgigant Ikea ziet winst groeien tot 3,2 miljard euro

De Zweedse meubelketen Ikea heeft haar omzet in het gebroken boekjaar 2012 met bijna 10 procent zien toenemen tot 27,6 miljard euro. Dat maakte het concern woensdag bekend.

VAN ONZE VERSLAGGEVER WOUTER KEUNING

AMSTERDAM - Het boekjaar van Ikea eindigde op 31 augustus 2012. In dat jaar nam ook de winstgevendheid toe. Na een stijging van 8 procent ten opzichte van een jaar eerder bleef er 3,2 miljard euro over onder de streep.

Duitsland is de grootste markt van het meubelbedrijf, gevolgd door de Verenigde Staten. Het concern heeft nu 139 duizend werknemers in 300 winkels. Afgelopen jaar nam Ikea 8.000 nieuwe werknemers aan.

In buitenlandse kranten beklaagde topman Mikael Ohlsson zich over de bureaucratie waar zijn bedrijf in veel landen last van heeft. Hij stelt dat regelgeving de duur van het traject van het openen van een nieuwe winkel in de afgelopen jaren heeft verdubbeld. In veel landen in Europa zou het volgens hem nu zo'n acht jaar kosten om een nieuwe vestiging te openen.

Het liefst zou de topman, die later dit jaar wordt opgevolgd door Peter Agnefjäll, elk jaar 20 tot 25 nieuwe winkels openen, maar door strenge regelgeving komt het bedrijf daar nooit aan toe. In 2012 werden in totaal elf nieuwe vestigingen aan het totaal toegevoegd. Volgens de 55-jarige Ohlsson is een van de problemen dat middenstanders in binnensteden worden beschermd en bevoordeeld ten opzichte van ondernemers in de buitengebieden van steden. In Frankrijk is Ikea al tien jaar bezig met het verplaatsen van een van zijn vestigingen. In Duitsland ligt het bedrijf overhoop met de autoriteiten. Duitse regels schrijven het bedrijf voor welke spullen het in welke winkels wel en niet mag verkopen, maar volgens het Zweedse bedrijf gaat dat in tegen de Europese wetgeving.

Ook in India, waar Ikea graag actief wil worden, hebben de Zweden last van de autoriteiten. Na aanvankelijke aarzelingen en hoge eisen, werd afgelopen dinsdag wel bekend dat Ikea nu een stap dichter bij het openen van een vestiging is in het land. Het adviesorgaan dat buitenlandse bedrijven beoordeelt die actief willen worden in het land, gaf Ikea toestemming. Nu moet alleen het kabinet nog instemmen met de plannen.

Ook Servië, Kroatië en Zuid-Korea staan op het lijstje van de Zweden. Als het aan Ohlsson ligt, heeft Ikea in 2020 wereldwijd 500 winkels. Voor die uitbreiding wil hij 15 miljard euro uitgeven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden