Metten marten

De onvoltooide schelmenroman van Walschap is een echte klucht.

EDITH KOENDERS

Gerard Walschap

Metten marten

Vrijdag; 240 pagina's; € 19,90.

'Het moet een echt leesboek voor groot en klein worden', schreef de Vlaamse auteur Gerard Walschap (1898-1989) in 1952 aan een vriend over Metten Marten, een historische avonturenroman die hij niet voltooide. Bijna een kwart eeuw na zijn overlijden ziet de roman toch nog het levenslicht. Voor een onaf boek is het verrassend compleet. In korte hoofdstukken worden de belevenissen van de 13-jarige bengel Metten beschreven. Het is het jaar 1521 als hij op avontuur gaat met de eigenzinnige kunstschilder Wouter De Keyzer en de Duitse studenten Hans en Casper. De toon is opgewekt en schalks. De 'ruwe kwanten', die het hart uiteraard op de juiste plaats dragen, zijn voortdurend op de vlucht. Vaak is er een misverstand in het spel, of domme pech en soms roepen ze de woede van een waard of boerenvrouw over zich af door een paard te 'lenen' of zich voor te doen als een ander. Dat levert een klucht op in vijftien volkse bedrijven. Er worden heel wat potten bier achterover geslagen en klappen uitgedeeld.

Schilder Wouter is zijn tijd ver vooruit. Metten is voor hem 'de nieuwe mens in wording' en hij voedt de jongen met verlichte ideeën en maatschappijkritiek die aan actualiteit weinig hebben ingeboet. De kerk, rijken, machthebbers en andere oplichters krijgen er flink van langs. Walschap werkte aan Metten Marten als hij 'eens lust' had, en dat plezier straalt van de bladzijden.

METTEN MARTEN

In de jaren veertig had de gerenommeerde Vlaamse auteur Gerard Walschap (1898-1989) in twee tijdschriften vier hoofdstukken gepubliceerd van een schelmenroman. In zijn nalatenschap trof dochter Carla nog honderd pagina's aan. Ze vroeg schrijver Walter van den Broeck om het verhaal te voltooien, maar die weigerde, omdat het in zijn ogen een afgerond verhaal is. Bijna een kwart eeuw na Walschaps dood wordt het boek uitgegeven.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden