Metroschade maakt huizen Vijzelgracht lang onbewoonbaar

De hervatting van het graafwerk aan de Noord-Zuidlijn op pakte rampzalig uit. Bewoners werden acuut geëvacueerd.

De metroschade aan de Vijzelgracht in Amsterdam blijkt veel groter. Door het wegstromen van grondwater zijn ook het culturele centrum Maison Descartes en twee huizen in een zijstraat verzakt.

De werkzaamheden aan het ondergrondse metrostation van de Noord-Zuidlijn aan zowel Vijzelgracht als Rokin zijn donderdag stilgelegd. ‘We hebben een time out nodig’, verklaarde burgemeester Cohen.

Woensdagavond moesten vier historische panden worden ontruimd wegens instortingsgevaar. Een dag eerder was het graafwerk voor het metrostation hervat na drie maanden gedwongen stillegging. In juni waren ook panden verzakt.

Volgens Cohen heeft het gehele project – een niet eerder vertoonde, gecompliceerde aanleg van een metrolijn onder een oud, op palen gebouwd stadscentrum – sterk aan geloofwaardigheid ingeboet na het nieuwe incident. Over mogelijk politieke en financiële consequenties liet hij zich niet uit.

Voor de technische details verwees Cohen naar een onderzoek, waarvan de resultaten volgende week bekend zijn.

Henk van Veldhuizen, Cohens ambtenaar, die vier jaar verantwoordelijk was voor het project, verklaarde dat de calamiteiten niet het gevolg kunnen zijn van nieuwe, experimentele technieken. Van Veldhuizen: ‘Het aanbrengen van betonnen damwanden rondom een bouwput op grote diepte was elders ter wereld al vaker te zien.’

Dat met toepassing van een conventionele techniek binnen een half jaar opnieuw lekkages optreden, lijkt de deskundigen bijzonder te verontrusten.

Woensdagavond rond zeven uur hoorden de bewoners van de wevershuizen aan de Vijzelgracht merkwaardige geluiden. Kort daarop kwam gruis naar beneden, gevolgd door brokstukken uit muren en plafonds.

Alle twintig bewoners werden nog dezelfde avond geëvacueerd. Zij moeten er rekening mee houden dat ze hun huis wellicht jaren niet meer inkunnen.

Architect Wolbert Vroom, eigenaar van drie van de vier panden: ‘De scheuren binnen zijn fenomenaal, enkele centimeters breed en verticaal tot vijf meter lang. Nieuwe funderingen zijn op enkele plaatsen zelfs tot 24 centimeter verzakt.’

Hulpdiensten verzamelen zich woensdagavond op de Vijzelgracht in Amsterdam waar opnieuw enkele panden verzakken. Aan de Vijzelgracht wordt een metrolijn aangelegd. (ANP) Beeld ANP
Hulpdiensten verzamelen zich woensdagavond op de Vijzelgracht in Amsterdam waar opnieuw enkele panden verzakken. Aan de Vijzelgracht wordt een metrolijn aangelegd. (ANP)Beeld ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden