Metropolitan plots specialist in kubisme

Leonard Lauder doet voor één miljard dollar schilderijen cadeau aan het Metropolitan Museum of Art.

AMSTERDAM - Een gift die de grote kunstmusea in New York op zijn grondvesten doet schudden, zeggen ingewijden. Een particuliere verzamelaar schonk het Metropolitan Museum of Art 78 kubistische topwerken ter waarde van een miljard dollar. De collectie omvat 33 schilderijen, tekeningen en beelden van Pablo Picasso, 17 van Georges Braque, 14 van Fernand Léger en 14 van Juan Gris.

De verzameling komt van cosmeticatycoon Leonard A. Lauder, oudste zoon van Estée Lauder, de vrouw die de basis legde voor het beauty-imperium met dezelfde naam. Stond het Metropolitan al in de wereldtop voor wat betreft beeldende kunst, met de nieuwe aanwinsten bezit het in één klap ook een van de belangrijkste collecties uit het begin van de 20ste eeuw.

De gift aan uitgerekend het Metropolitan - kortweg Met genoemd - is opmerkelijk. Niet het Met, maar het Museum of Modern Art (MoMA) is van oudsher toonaangevend op het vlak van 20ste eeuwse en dus ook kubistische kunst, ontstaan in het tijdvak 1906-1920. Het Metropolitan, met meer dan twee miljoen werken één van de grootste kunstmusea ter wereld, is vooral bekend door zijn kunstcollectie van vóór de 20ste eeuw, en door zijn antieke en etnische kunst.

'Er is heibel in de New Yorkse museumwereld', zegt Hans Janssen, hoofdconservator moderne kunst van het Gemeentemuseum in Den Haag. 'Het MoMA trekt erg veel bezoekers en staat onder druk om zijn collectie op peil te houden. In het MoMA is een discussie gaande of men zich moet blijven richten op vernieuwende, kunsthistorisch doorwrochte exposities, of dat ze aan het Van der Valkprincipe moeten: iets leuks voor iedereen. Het Metropolitan gaat meer in dezelfde vijver vissen. Deze gift zet de discussie onder druk.'

Janssen werkt geregeld samen met het MoMA, onder meer voor een tentoonstelling over het kubistische werk van Mondriaan, volgend jaar in het Gemeentemuseum. Tegelijkertijd heeft hij goede contacten met de Neue Galerie, een kleiner museum in New York dat werd gesticht door Leonard Lauder (80) en diens jongere broer Ronald.

Door zijn schenking aan het Metropolitan behoort Leonard ineens tot de grote kunstfilantropen van New York. Broer Ronald is erebestuurslid van MoMA. Gevraagd naar zijn keuze voor het Metropolitan, pas na jarenlange onderhandelingen gemaakt, verklaarde Leonard Lauder tegen The New York Times dat zijn schenking onderscheidend moest zijn voor het museum. De miljardair bouwde zijn collectie op in veertig jaar tijd, door 'gefocust, gedisciplineerd en volhardend' te werk te gaan en 'meer uit te geven dan je je eigenlijk kunt veroorloven'.

De aanwinsten zijn vanaf de herfst van 2014 voor het publiek te zien.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden