Metropole Orkest kan blijven bestaan, Tropenmuseum blijft open

Het Metropole Orkest kan blijven bestaan en ook het Tropenmuseum in Amsterdam blijft open. Zij krijgen de komende jaren toch subsidie van minister Jet Bussemaker (Cultuur). Dat is het gevolg van een herverdeling die ze doorvoert op het budget voor de culturele sector van 2017 tot en met 2020. In april adviseerde de Raad voor Cultuur dat er 29,5 miljoen euro meer uitgeven moest worden aan cultuur.

Het Metropole Orkest in de studioBeeld anp

Bussemaker wil jaarlijks ruim 18 miljoen euro op haar cultuurbegroting vrijmaken om te besteden aan vernieuwing, samenwerking en de ontwikkeling van jonge talenten.

'Het is belangrijk dat culturele instellingen nieuwe wegen inslaan. De ene instelling kiest voor een sterk internationaal karakter, de andere trekt de wijken in', aldus de minister. Cultuurfondsen krijgen er ook geld bij zodat ze meer armslag hebben om nieuwe initiatieven te ondersteunen. Daarvan is 2,6 miljoen euro bestemd voor festivals. (Lees hier de hele speech die Bussemaker gaf Metaal Kathedraal in Utrecht)

Het Tropenmuseum dreigde eerder ten onder te gaan nadat het Tropeninstituut, waarvan het museum deel uitmaakte, de jaarlijkse subsidie van 20 miljoen euro van het ministerie van Buitenlandse Zaken verloor. Het afgesplitste Tropenmuseum kreeg daarna tijdelijke steun van het ministerie van Cultuur (OCW). Het Metropole Orkest heeft tot 2017 overheidsfinanciering dankzij een reddingsoperatie door de Tweede Kamer.

Minister Jet Bussemaker van CultuurBeeld snp

'Glas halfvol'

Directeur Marc Altink van het Metropole Orkest reageerde op Radio 1: 'Het glas bleek halfvol. We stonden op de nominatie om helemaal te verdwijnen, maar we zijn voor de helft overeind gebleven. En hoe! Het orkest leeft eigenlijk als nooit tevoren.'

'Het is goed voor het land en zelfs de wereld dat het Metropole Orkest behouden blijft. Het is fijn te weten dat de minister vindt dat wij een plekje in de basisstructuur verdienen. Het orkest heeft veel meegemaakt de afgelopen jaren. We balanceerden tussen hoop en vrees, maar hebben de goede moed nooit verloren. In dat opzicht hebben we onze strijdlust wel getoond. Naar het zich laat aanzien betaalt dat zich nu uit', aldus Altink.

Bekijk hieronder de begeleidende animatie die het minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap liet maken bij de presentatie van de plannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden